r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

The sky is the limit? Europese luchtvaartmarkt van start

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op maandag 28 april 2014, 12:03.

Voorbij de grijze massa van het eiland Arran, scheiden 5000 kilometer aan Atlantische Oceaan Groot-Brittannië van Noord- Amerika. Slechts een paar honderd meter landinwaarts in Prestwick, West-Schotland, controleert het luchtverkeerscentrum voor de Oceaan (the Oceanic Area Control Centre: (OACC) het luchtruim boven de oostelijke helft van de Noord-Atlantische Oceaan, van de Azoren naar IJsland, om vliegtuigpassagiers veilig van en naar Europa te krijgen.

Van achter een scherm in de rustige kamers, bewaken operators een miljoen vliegbewegingen per jaar. Op piekmomenten in de zomermaanden kunnen dit maar liefst 3.500 per dag zijn en dit aantal zal de komende jaren drastisch toenemen.

Om deze stijging in goede banen te leiden, lanceerde de EU het initiatief voor een Gemeenschappelijk Europees Luchtruim voor een efficiënter gebruik van het Europese luchtruim. De huidige versnippering kost €4 miljard per jaar en zorgde voor 19,4 miljoen minuten vertraging in 2012 en maakt de gemiddelde vlucht 49 kilometer langer dan noodzakelijk. De vliegtuigen in staat stellen om directere routes te nemen, zal brandstof en kosten besparen en uiteindelijk de ticketprijs verlagen.

Het project wordt ook gesteund door het OACC. "We staan volledig achter wat het initiatief voor een Gemeenschappelijk Europees Luchtruim probeert te doen voor de klanten, om de kosten te verlagen en de veiligheid en capaciteit te vergroten", zegt Alastair Muir, operations director bij het OACC.

De liberalisering van de luchtvaartmarkt van de EU heeft de ticketprijzen aanzienlijk verlaagd door vliegen te veranderen van een voorrecht voor weinigen tot een mogelijkheid voor iedereen. Dit leidde tot een toename van het aantal vluchten en bestemmingen en een impuls voor grensoverschrijdende handel en toerisme.

Bedrijfsleiders in Prestwick zijn zich bewust van hun banden met de rest van Europa. “Wij moedigen lokale bedrijven aan om te exporteren. We zijn gelukkig dat wij de luchthaven van Prestwick hier voor de deur hebben. Europa is erg aanwezig in ons denken en wij zijn op zoek naar manier om banden te ontwikkelen,” zegt Bill McIntosh, voorzitter van de Raad van Zuid-Ayrshire.

Om mensen te beschermen en tezelfdertijd het bedrijfsleven een impuls te geven, introduceerde de Europese Unie passagiersrechten. Als er iets misgaat tijdens het reizen, uw vlucht wordt geannuleerd of uw bagage raakt zoek, geniet u van het recht op schadevergoeding of alternatieve diensten.

Zelfs wanneer spectaculaire uitspattingen van de natuur, zoals de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull in 2010 het vliegverkeer storen, is Eurocontrol, de Europese luchtverkeersleiding, er om de vliegveiligheid te coördineren en de passagiers op de hoogte te houden.

REF. : 20140402STO41750


Delen

Terug naar boven