r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Meer zeggenschap aandeelhouders over salaris'

woensdag 9 april 2014, 15:21
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil dat aandeelhouders meer zeggenschap krijgen over de beloning van bestuurders. Dat zou samen met andere maatregelen moeten leiden tot een verbetering van het concurrentievermogen en de duurzaamheid van ondernemingen, zo bepleitte het dagelijkse bestuur van de Europese Unie woensdag.

,,De afgelopen jaren is keer op keer gebleken hoezeer Europese ondernemingen en de economie door kortetermijndenken worden geschaad. Met goede regels voor behoorlijk bestuur (corporate governance) kan daarin verandering worden gebracht'', aldus eurocommissaris Michel Barnier (Interne Markt). De commissie liet zich niet uit over een maximum voor de beloningen.

De circa 10.000 beursgenoteerde ondernemingen in Europa zouden ook moeten uitleggen hoe het beloningsbeleid voor bestuurders strookt met de salarissen van werknemers.

Eumedion, dat de belangen van institutionele beleggers behartigt op het terrein van corporate governance en duurzaamheid, verwelkomde woensdag de voorstellen van Brussel. De club vindt het onder meer ,,positief dat aandeelhouders het recht krijgen om jaarlijks over het beloningsrapport te stemmen.'' Eumedion wees er daarbij op dat aandeelhouders in Nederland tot nu toe alleen konden stemmen over het toekomstige beleid, maar niet over de uitvoering daarvan door de raad van commissarissen.

Terug naar boven