r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EP wil garanties vrije toegang internetbedrijven en eind aan roamingtarieven

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op donderdag 3 april 2014, 13:22.

Bellen, intetnetten en sms'en in het buitenland mag niet meer kosten dan thuis, zo stelt het EP

Bedrijven die internetdiensten aanbieden mogen op het internet niet geblokkeerd of vertraagd worden uit financiële overwegingen. Dit stelt het EP in het 'telecompakket' dat donderdag is aangenomen. Ook wil het EP dat er vanaf 15 december 2015 een einde komt aan de extra kosten voor mobiel bellen in het buitenland, de zogenaamde 'roamingtarieven'.

"De stemming van vandaag is een grote stap richting het versterken van de interne telecommunicatiemarkt , zei Pilar del Castillo Vera (EPP, ES), die het parlementaire werk voor dit pakket leidde. "Het Parlement wil roamingtarieven voor bel-, sms- en dataverkeer per 15 december 2015 afschaffen en het radiospectrummanagement verbeteren om 4G en 5G in heel Europa te ontwikkelen."

"We hebben meer garanties gekregen om de openheid van het internet te behouden door te verzekeren dat gebruikers de applicaties en diensten van hun keuze kunnen gebruiken en aanbieden. Daarnaast versterken we hiermee de rol van het internet als motor voor concurrentievermogen, economische groei, banen, sociale ontwikkeling en innovatie", voegde ze toe.

Mevrouw del Castillo's rapport werd aangenomen met 534 stemmen voor, 25 tegen en 58 onthoudingen.

Gelijke toegang tot internet voor iedereen

Het EP wil dat er heldere regels komen die voorkomen dat internetaanbieders bepaalde internetdiensten promoten ten koste van andere. De Europese telecominstantie BEREC meldde al dat verschillende internetaanbieders diensten als 'Skype' blokkeren of kunstmatig vertragen, omdat het gratis bellen via het internet ten koste gaat van de eigen omzet.

Internetaanbieders kunnen straks nog steeds gespecialiseerde diensten van hogere kwaliteit aanbieden, zoals 'video-on-demand', maar die diensten mogen niet ten koste gaan van diensten van concurrenten.

EP-leden hebben de lijst met 'uitzonderlijke gevallen' waarin internetaanbieders toch de toegang tot- of de snelheid op het internet mogen manipuleren, ingekort. Dit soort praktijken - zo stelt het EP - kunnen alleen worden toegestaan als er sprake is van een gerechtelijk bevel, een bedreiging van de veiligheid van netwerken of ter voorkoming van opstoppingen vanwege overmatig dataverkeer. Bovendien mogen zulke maatregelen niet langer gelden dan nodig is en moet er sprake zijn van transparantie, non-discriminatie en proportionaliteit.

Het Parlement onderstreept dat internettoegang moet worden aangeboden in overeenstemming met het principe 'netneutraliteit'. Dit houdt in dat al het internetverkeer gelijk wordt behandeld, zonder discriminatie, beperking of inmenging, onafhankelijk van de zender, ontvanger, type, inhoud, apparaat, dienst of applicatie.

Mobiel bellen in buitenland goedkoper in 2015

Het EP dringt er ook op aan dat de tarieven voor bellen, sms'en of internettoegang in een ander EU-land per 15 december 2015 worden afgeschaft. Alleen in uitzonderlijke gevallen - als er sprake is van misbruik van deze 'roaming' diensten - kunnen tijdelijke tarieven worden ingevoerd.

Volgende stappen

Het Europees parlement heeft in eerste lezing over de voorstellen gestemd, zodat het volgende Parlement niet helemaal opnieuw hoeft te beginnen. De Raad heeft nog geen gezamenlijk standpunt.

REF. : 20140331IPR41232


1.

Relevante EU dossiers

Delen

Terug naar boven