r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Eurogroep beslist over steun Griekenland

dinsdag 1 april 2014, 9:15
gewijzigd

ATHENE (ANP) - Griekenland krijgt hoogstwaarschijnlijk de volgende schijf noodsteun van zijn geldschieters. In Athene buigen de ministers van Financiën van de 18 eurolanden (eurogroep) zich dinsdag hierover. Op tafel ligt een rapport van experts met voorstellen over wel of niet uitbetalen, over de omvang en over het wel of niet opknippen van die steun in kleine delen.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem verwacht dat er een besluit zal vallen, zo zei hij voorafgaand aan het overleg. Hij wees erop dat Griekenland zich herstelt. Ook de economie lijkt dit jaar voor het eerst sinds jaren weer licht te groeien. ,,Dit is een periode van meer optimisme'', aldus Dijsselbloem.

Van het lopende steunprogramma voor Griekenland ligt nog ruim 10 miljard euro op de plank. De geldschieters gingen echter nog niet over tot uitbetaling, omdat Athene onvoldoende vorderingen had gemaakt met hervormingen en herstructureringen in ruil voor steun. In mei heeft het Zuid-Europese land dringend geld nodig om leningen af te lossen.

De kans is groot dat Griekenland voor mei circa 8 miljard euro krijgt van zijn internationale geldschieters. Voorwaarde is wel dat het Griekse parlement instemt met een aantal wetten.

Na de zomer zal worden bekeken of Griekenland voldoende heeft aan de noodsteun of dat aanvullende steun nodig is. Er wordt dan gedacht aan het verlagen van rentes of verlengen van de looptijd van de leningen, vooralsnog niet aan een derde steunronde met flinke bedragen.

Ierland en Spanje wisten hun steunprogramma's succesvol af te ronden. Portugal hoopt dat dit jaar te doen.

Over Cyprus toonde Dijsselbloem zich voorzichtig optimistisch. Hij was er maandag op bezoek. ,,Het is een lastige periode, maar de sfeer is dat ze eruit gaan komen en dat geloof ik ook'', aldus de minister.

,,Cyprus heeft het afgelopen jaar flinke klappen gehad. Dat was ook onvermijdelijk gezien het gevaar van het omvallen van banken. Tegelijkertijd gaat het er beter dan iedereen verwachtte, de klap is kleiner.'' Zo wees de minister erop dat het begrotingstekort minder groot is dan gedacht. Cyprus kreeg een internationaal steunpakket van 10 miljard euro.

Terug naar boven