r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Geloof in Europese Unie lijkt te slinken

maandag 31 maart 2014, 10:59

DEN HAAG (PDC) - Het EU-lidmaatschap heeft geen economische vooruitgang gebracht. Dat is de mening van tweederde van de van de Europeanen in negen landen, waaronder Nederland. Bijna 70% van de Nederlanders en ruim de helft van de Europeanen wil dat de Europese Unie minder macht krijgt, of er zelfs helemaal uit stappen.

Dit blijkt uit het Ipsos-rapport  European Pulse dat morgen verschijnt. Voor dit rapport werden in februari van dit jaar ongeveer 7000 respondenten in 9 EU-landen geïnterviewd. In slechts 3 landen denken de mensen in meerderheid positief over de EU.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer met minister Timmermans van Buitenlandse Zaken en Minister-President Rutte over dit onderwerp. Met de Europese verkiezingen in aantocht is er voor pro-Europese partijen veel werk te verzetten. Zij staan voor de lastige  taak de kiezers alsnog te overtuigen van de voordelen van 'Europa'. 

Bernard Wientjes, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt dat de politiek beter moet uitleggen hoe belangrijk het lidmaatschap van de EU is voor het inkomen en de arbeidsmarkt van de gemiddelde Nederlander. "We verdienen jaarlijks 120 miljard euro extra aan Europa. Zonder export kunnen veel Nederlandse bedrijven niet overleven. " Op dit moment is deze boodschap vooral bekend onder hoogopgeleiden en veel minder bij mensen met een lagere opleiding en PVV-stemmers.

Volgens het rapport zijn Duitsers en inwoners van de nieuwe lidstaten in Oost-Europa iets positiever over Europa dan de Nederlanders. In de zuidelijke lidstaten wordt juist negatiever over de EU gedacht. Hier lijken de grote bezuinigingen die door de EU zijn opgelegd, bijvoorbeeld aan Griekenland en Portugal, het sentiment te bepalen.  

Bron: de Volkskrant, 31 maart 2014

Terug naar boven