r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

IPCC: Ondanks wereldwijde inzet is klimaatverandering onvermijdelijk

maandag 31 maart 2014, 10:44

DEN HAAG (PDC) - De effecten van klimaatverandering worden steeds groter en zijn onvermijdelijk, ook al zet de wereld alle zeilen bij. Dit concludeert het meest recente rapport van het IPCC, het klimaatbureau van de Verenigde Naties, dat de risico's van klimaatverandering evalueert. De effecten van klimaatverandering zijn niet alleen nu al zichtbaar, sommige gevolgen zijn zelfs onafwendbaar.

Als de wereldtemperatuur nog één graad Celsius hoger wordt, krijgen veel unieke en bedreigde ecosystemen, waaronder koraalriffen, maar ook culturen te maken met ernstige gevolgen. Volgens het rapport neemt de kans op natuurrampen toe, zullen de ijskappen smelten, watervoorraden slinken, hittegolven en zware regens heviger worden en koraalriffen afsterven. Door aanpassingsmaatregelen te nemen kunnen veel risico's worden teruggedrongen, maar zeker niet alle.

Nederland ligt vooralsnog in de veilige zone. Hoewel in de winter de extreme eerslag zal toenemen en we in de zomer meer te maken krijgen met droogte, kunnen Nederlanders vertrouwen op de al aanwezige kennis en de techniek om bijvoorbeeld het Deltaplan uit te breiden.

In tropische gebieden – vooral in Afrika – zal de voedselvoorziening verder in gevaar komen. Oorzaken zijn de veranderingen in temperatuur, droogte en extreme weersomstandigheden.

Het nieuwe klimaatrapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) werd maandag gepresenteerd in het Japanse Yokohama. Het rapport is gebaseerd op honderden wetenschappelijke studies wereldwijd.

Bron: Planbureau voor de Leefomgeving

Terug naar boven