r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'IJsland wil Icesave-spaarders niet betalen'

vrijdag 28 maart 2014, 10:34

AMSTERDAM (ANP) - De centrale bank van IJsland weigert spaarders van het omgevallen Icesave hun spaargeld terug te betalen. Dit zegt de belangenvereniging Icesaving vrijdag.

Uit het faillissement van Landsbanki, de moederbank van Icesave, heeft de curator een bedrag overgemaakt op rekeningen waar de spaarders niet bij kunnen. Het gaat volgens Icesaving om 20 procent van het totale bedrag dat de spaarders verloren. Het betreft geld van 300 spaarders met een tegoed van meer dan 100.000 euro. Gedupeerde spaarders waren voor de eerste 100.000 euro gedekt door het depositogarantiestelsel.

,,De centrale bank wil, ondanks herhaalde verzoeken van de spaarders, het geld niet vrijgeven voor betaling aan de spaarders zelf'', zegt Gerard van Vliet van Icesaving. Ook wil de centrale bank niet toelichten waarom het geld niet wordt uitbetaald.

In oktober 2008 werden 120.000 Nederlandse spaarders getroffen door het faillissement van de IJslandse bank Landsbanki, eigenaar van Icesave. De meeste spaarders hebben hun geld inmiddels terug via het garantiestelsel. Maar ruim 300 spaarders zijn voor het bedrag boven 100.000 euro afhankelijk van de afhandeling van het faillissement.

,,Het is onbegrijpelijk dat je als centrale bank je niet realiseert dat je particuliere spaarders ernstig dupeert als je hun geld weigert vrij te geven. De centrale bank weigert ons bovendien, ondanks herhaalde verzoeken, uit te leggen wat daar de reden van is'', geeft Gerard van Vliet, woordvoerder van de spaarders, aan.

Via informele kanalen hebben de Icesave-spaarders te horen gekregen dat de IJslandse centrale bank het geld niet mag uitbetalen van de IJslandse regering. Die zou een extra belasting in voorbereiding hebben waarbij aanwezige banktegoeden moeten bijdragen aan een verlaging van de hypotheekschuld voor alle IJslanders.

Van Vliet: ,,Word je eerst gepakt als je in vertrouwen je spaargeld in IJsland zet, daarna blijkt dat Europese wetgeving geen bliksem waard is en nu blijkt dat ze ongestraft ons geld kunnen vasthouden en kunnen gebruiken om hun eigen gaten te dichten.''

Delen

Terug naar boven