r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Portugal positiever over economie

woensdag 26 maart 2014, 15:35

LISSABON (ANP/BLOOMBERG) - De Portugese economie groeit dit jaar harder dan verwacht. De centrale bank van het Zuid-Europese rekent op een groei van 1,2 procent in 2014, terwijl eerder nog een plus van 0,8 procent werd geraamd. De prognose voor de groei in 2015 viel met 1,4 procent een fractie hoger uit dan de vorige voorspelling, van eind vorig jaar.

Portugal worstelde zich halverwege vorig jaar uit de diepste recessie van de afgelopen 25 jaar. Het land tracht dit jaar de noodkredieten van de eurolanden en het IMF achter zich te laten, die in 2011 nodig waren om Portugal van de financiële afgrond te redden.

De noodkredieten waren noodzakelijk omdat het voor Portugal onmogelijk werd om tegen betaalbare rentes geld te lenen op de financiële markten. De afgelopen tijd zijn de rentes op Portugese staatsobligaties echter stevig gedaald, waardoor ze deze week het laagste peil bereikten sinds 2010.

Het Duitse ministerie van Financiën gaf woensdag aan dat het voor Portugal mogelijk moet zijn vanaf dit jaar zonder verdere noodleningen verder te kunnen. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat de beloofde economische hervormingen worden doorgezet.

Eerder op de dag kwam de centrale bank van Spanje ook al met positievere prognoses voor de Spaanse economie.

Terug naar boven