r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Timmermans kraakt PVV-rapport over exit EU

maandag 24 maart 2014, 19:10

DEN HAAG (ANP) - Uit de EU stappen is schadelijk voor de Nederlandse handel en zal negatieve effecten hebben op de economie en de financiële stabiliteit. Dat blijkt uit een brief die minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) maandag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Hij reageert daarin op een rapport dat de PVV heeft laten opstellen door onderzoeksbureau Capital Economics. Volgens dit eerder dit jaar verschenen rapport zou een vertrek uit de EU Nederland miljarden aan economische groei opleveren.

Timmermans laat geen spaan heel van de argumentatie. Volgens hem baseert Capital Economics zijn conclusies op ,,onrealistische aannames'' en laat het ,,aantoonbare baten'' van het EU-lidmaatschap buiten beschouwing.

Volgens het rapport zou Nederland baat hebben bij een vertrek uit de EU omdat dan de regels en verplichtingen van de unie wegvallen. Ook het loslaten van de euro en een terugkeer naar de gulden zou gunstig zijn.

Timmermans wijst op de grote economische onzekerheden die het uiteenvallen van de eurozone zou hebben. Hij verwijst naar studies van het Centraal Planbureau en de OESO. Verder gaat Capital Economics volgens hem voorbij aan de positieve effecten van de Europese regelgeving.

De minister wijst erop dat de EU voor Nederland als handelsnatie de grootste afzetmarkt is. Ook voor de handel met onder meer VS en Japan verwacht Timmermans schadelijke effecten als Nederland de EU verlaat. ,,De onderhandelingspositie van Nederland is vele malen zwakker dan die van de unie met ruim 500 miljoen consumenten als geheel.''

Toen het rapport van Capital Economics verscheen, nam minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën er ook al afstand van, evenals een aantal vooraanstaande economen.

Terug naar boven