r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Aanval op hotel in Pakistan vlak naast EU-compound

donderdag 20 maart 2014, 21:00

KABUL (ANP/RTR/EFE) - Zeker vier Talibanstrijders zijn donderdag gedood, nadat ze een van de zwaarst bewaakte hotels in de Afghaanse hoofdstad Kabul hadden aangevallen. ,,De strijd is voorbij'', liet een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken enkele uren na het begin van de aanval weten.

Een medewerker van het hotel Serena, waar altijd veel buitenlandse gasten zijn, raakte gewond. De aanvallers wisten het hotel binnen te dringen. Afghaanse veiligheidstroepen grepen in.

PvdA-Europarlementariër Thijs Berman was in de buurt van het Serena. Hij verbleef op een beveiligd terrein van de EU-ambassade. Berman hoorde een enorme knal, gevolgd door langdurig schieten.

Berman is hoofd van de EU-commissie die de gang van zaken rond de verkiezingen begin april controleert. Volgens hem zaten in het hotel tal van waarnemers van andere internationale organisaties, die hij persoonlijk kent. Volgens hem zijn tientallen gasten van het hotel direct naar een extra beveiligde ruimte binnen het hotel gebracht. Berman heeft sms'jes van enkelen van hen ontvangen, waaruit bleek dat zij ongedeerd zijn.

Zelf is de EU-commissie van 16 man niet in een hotel ondergebracht, maar op de EU-compound. ,,Uit de veiligheidsanalyse bleek dat we niet in een hotel konden omdat het nergens veilig genoeg is.'' Volgens hem hanteert de EU strengere veiligheidseisen dan andere internationale organisaties, zoals de VN. Op het EU-complex, waar verscheidene gebouwtjes staan, worden ze volgens Berman ,,als een koning bewaakt''. Paniek was er daar niet. ,,We moesten wel in de gebouwen blijven.''

De PvdA'er gaat ervan uit dat het om een aanval van de Taliban gaat. ,,Ze hebben aangekondigd dat iedereen die zich op welke manier dan ook bezighoudt met de verkiezingen, hun doelwit is.'' De EU-waarnemers gaan gewoon verder met hun werk, aldus Berman.

Het vijfsterrenhotel in het centrum van de stad was in 2008 ook het doelwit van een zware aanslag. Gewapende mannen drongen toen het hotel binnen waarna een van hen een bomvest liet ontploffen. Er waren zeven doden, onder wie drie buitenlanders.

In 2011 was er een aanslag op een ander internationaal hotel in Kabul, Intercontinental Hotel. Daardoor vielen zeker 21 doden.

Delen

Terug naar boven