r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tennet wil besparen door Duitse windenergie op Nederlands net

donderdag 20 maart 2014, 10:20

DEN HAAG (PDC) - Stroomtransporteur Tennet kan honderden miljoenen euro’s besparen door Duitse windparken op de Noordzee aan te sluiten op het Nederlandse electriciteitsnet. Dat zei Tennet-topman Mel Kroon woensdag na afloop van de presentatie van de jaarcijfers.

Duitse windparken

Tennet kocht enkele jaren geleden een groot Duits hoogspanningsnet. Als uitbater hiervan is het Nederlandse staatsbedrijf Tennet verantwoordelijk voor het aansluiten van de meerderheid van de Duitse windparken op zee. Voor een aantal van deze windparken is een kabel naar Nederland beduidend korter dan een kabel naar Duitsland.

Besparing

Hierdoor is het leggen van kabels en het onderhoud hieraan goedkoper. Bovendien is het verlies van stroom door transport een stuk kleiner. Een verbinding naar een cluster windparken kost al snel meer dan een miljard euro. Daar zou Tennet volgens Kroon zo’n 10 procent op kunnen besparen.

Controverse

Het voorstel van Tennet is controversieel. Het zou betekenen dat de zwaar gesubsidieerde Duitse windenergie in Nederland aan land komt. Daar staat tegenover dat de Duitse belastingbetaler ook opdraait voor de netaansluitingen. Zij zijn dus gebaat bij lagere kosten voor Tennet. Tennet gaat de voor- en nadelen op korte termijn bespreken met de Duitse autoriteiten.

Bron: Het Financieele dagblad, 20 maart 2014

Terug naar boven