r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Overleg in Brussel over Europees Openbaar Ministerie en asielbeleid

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer), gepubliceerd op maandag 17 maart 2014.

Plannen voor een Europees Openbaar Ministerie, het Europees immigratie- en asielbeleid en gegevensbescherming en politiesamenwerking in de EU: al deze onderwerpen van een interparlementaire conferentie in Brussel zijn van groot belang voor de Tweede Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie. Daarom stuurt de commissie twee van haar leden woensdag 19 maart naar Brussel om deel te nemen aan deze conferentie.

De interparlementaire conferentie is in het Europees Parlement in Brussel op woensdag 19 maart. Het thema van de conferentie is het Europese meerjarenbeleid op het gebied van justitie en binnenlandse zaken.

Europees OM en asielbeleid

Op de agenda van de conferentie staan meerdere onderwerpen die de aandacht hebben van de commissie voor Veiligheid en Justitie: het Europees Openbaar Ministerie, Europees immigratie- en asielbeleid, gegevensbescherming en politiesamenwerking in de EU. Daarom zullen namens de Tweede Kamer Ard Van der Steur (VVD) en Marit Maij (PvdA) delen van de conferentie bijwonen. Ard van der Steur is onlangs aangesteld als rapporteur Europees Openbaar Ministerie. Hij zal voor de Kamer in de gaten houden hoe het onderhandelingsproces verloopt rond het EU-voorstel tot invoering van een Europees Openbaar Ministerie. De Tweede Kamer is tegen dit voorstel.

De Eurocommissarissen Viviane Reding (Justitie) en Cecilia Malström (Binnenlandse Zaken) zullen woensdag een toelichting geven op hun beleidsplannen voor de periode 2014-2020. Deze beleidsplannen gaan over asiel, migratie, veiligheid en justitie. Ze werden vorige week gepubliceerd.

EU en de Tweede Kamer

Meer nieuws over Europa en de Tweede Kamer staat in de wekelijkse EU-nieuwsbrief, waarop u zich kunt abonneren.


Terug naar boven