r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Feest op Krim na eerste uitslagen referendum

zondag 16 maart 2014, 23:01

SIMFEROPOL (ANP) - Na de volksraadpleging op de Krim wordt zondagavond uitbundig feestgevierd in de regionale hoofdstad Simferopol. 95,5 procent van de kiezers wil dat het autonome Oekraïense schiereiland zich bij Rusland voegt, meldde de referendumcommissie toen de helft van de stemmen was geteld. 3,5 procent zou tegen een Russische toekomst zijn en 1 procent van de stemmen was ongeldig, liet de premier van de Krim Sergej Aksjonov weten.

In Simferopol rijden toeterende auto's in colonne door de straten en op het Leninplein hebben duizenden mensen zich verzameld met vlaggen van Rusland en de Krim. Op de gevel van het regeringsgebouw staat in groene letters de tekst 'Wij zijn thuis'.

De definitieve uitslag van het referendum wordt maandagmorgen verwacht. In totaal zou ruim 8 op de 10 stemgerechtigden zich hebben uitgesproken.

Het voorlopige resultaat is allesbehalve verrassend, aangezien 58 procent van de bevolking Russischsprekend is en minderheden zoals de Krimtataren juist van plan waren de volksraadpleging te boycotten. Aksjonov liet weten dat een delegatie van de Krim maandag naar Rusland vliegt om president Vladimir Poetin officieel om inlijving bij Rusland te vragen. Die heeft al laten weten het verzoek te zullen inwilligen. Volgende week wordt de Russische roebel een wettig betaalmiddel op de Krim. De Oekraïense Grivna kan dan nog 6 maanden gebruikt worden.

De Europese Unie en de Verenigde Staten weigeren de uitkomst van het referendum te erkennen. De volksraadpleging voldoet niet aan internationale wetten, lieten zij eerder weten.

Delen

Terug naar boven