r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Film & debat 'Elke dag 4 mei', Den Haag

Haags Vrijheidslogo-DEF
datum 27 april 2014 16:00 - 18:30
plaats Den Haag
locatie Filmhuis Den Haag Toon locatie
aanwezigen M.H. (Max) van Weezel e.a.
organisatie Democratie in Debat, Filmhuis Den Haag

Filmmaakster Natascha van Weezel kan in haar woonplaats geen stap zetten zonder aan de Tweede Wereldoorlog te denken. Nog iedere dag maakt de oorlog deel uit van haar leven en dat van haar ouders, beide kinderen van joodse Holocaust overlevenden. Natascha vraagt zich af of er meer kleinkinderen zijn zoals zij, bij wie de oorlog nog zo’n grote rol speelt. In Elke dag 4 mei doet zij verslag van haar persoonlijke zoektocht naar wat deze zogenaamde ‘derde generatie’ inhoudt. Hoe is het om via je ouders en grootouders vanaf jonge leeftijd geconfronteerd te worden met verhalen over de oorlog en alles wat met de Holocaust samenhangt?

Van Weezel spreekt met zes twintigers die ieder op hun eigen manier bezig zijn met joods-zijn in relatie tot hun beladen familiegeschiedenis. Voor de een is het oorlogsverleden van de grootouders een groter issue dan voor de ander maar voor iedereen geldt dat de familiegeschiedenis hen bepaalt in hun angsten, idealen en politieke voorkeuren.

Na afloop van de film vindt een debat plaats tussen o.a. filmmaakster Natascha van Weezel, Lion -één van de joodse twintigers uit de film- en Martijn Eickhoff (verbonden aan het NIOD en docent cultuurgeschiedenis, Radboud Universiteit Nijmegen). Gespreksleider is journalist Max van Weezel.

Toegang

Kaartjes zijn te bestellen via filmhuisdenhaag.nl. De toegangsprijs voor de film en het debat is  €9,-.


Delen

Inhoud

1.

Filmhuis Den Haag

Het Filmhuis Den Haag is een onafhankelijk filmtheater dat de kennis van en de liefde voor film en filmgeschiedenis wil overbrengen door de presentatie van films die doorgaans niet te zien zijn in de reguliere bioscopen. Ook organiseert het Filmhuis workshops, debatten, lezingen en educatieve voorstellingen.

Het Filmhuis Den Haag werd officieel geopend op 2 september 1981. In 1991 verhuisde het Filmhuis naar de huidige locatie aan het Spui. Het Filmhuis heeft zeven zalen: vijf filmzalen en twee multifunctionele zalen.

2.

Meer over...

Delen

Terug naar boven