r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Meer tijd nodig voor saneringsfonds banken

woensdag 12 maart 2014, 19:36

STRAATSBURG (ANP) - De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben meer tijd nodig om het eens te worden over het Europees saneringsfonds voor probleembanken. Gesprekken in Straatsburg hebben woensdag nog niet geleid tot een compromis. Volgende week woensdag komen de onderhandelaars weer in Brussel bij elkaar voor overleg.

,,Dan moeten we een akkoord zien te vinden'', aldus minister en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem na afloop van het overleg. Dijsselbloem nam op uitnodiging van Griekenland, de huidige voorzitter van de EU-lidstaten, deel aan de gesprekken in de Franse stad. Hij had het over een ,,nuttige en constructieve vergadering''. De minister was tevreden over de vooruitgang die is geboekt, maar ging niet in op details.

Europa wil een gezamenlijk Europees saneringsfonds en autoriteit voor de ontmanteling van falende banken, om in de toekomst te voorkomen dat de belastingbetaler opdraait voor wanbeleid bij banken. Het is een van de bouwstenen van een Europese bankenunie.

Tussen nu en volgende week moeten mondelinge afspraken hierover concreet op papier worden gezet. Bovendien moeten er nog verschillende opties worden uitgewerkt om tot elkaar te kunnen komen.

CDA-Europarlementariër Corien Wortmann, die namens de christendemocratische fractie in het EP meeonderhandelt, toonde zich iets optimistischer dan eerder. ,,We begrijpen elkaar nu wat beter en zien ook beter wat we moeten doen om tot elkaar te komen.'' Maar, zo waarschuwde ze: ,,De duivel zit hem in de details.'' Zij verwacht dat de lidstaten het Europees Parlement nog tegemoetkomen.

Het EP vindt de huidige plannen voor het Europees afwikkelsysteem voor probleembanken te complex. Daarnaast krijgen de lidstaten te veel macht bij het besluit om falende banken te saneren, meent het EP. Bovendien wil het EP dat het fonds sneller beschikbaar is dan nu is voorgesteld.

Delen

Terug naar boven