r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Rutte: gevolgen sancties Rusland beperkt voor Nederlandse economie

vrijdag 7 maart 2014, 16:40
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - De gevolgen van mogelijke Europese economische sancties tegen Rusland zullen voor het herstel van de Nederlandse economie ,,beperkt'' zijn. Die verwachting sprak minister-president Mark Rutte vrijdag uit tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Dergelijke sancties zullen ,,wel effect'' hebben, maar zullen ,,niet het economische herstel in de knop breken''. De Europese Unie heeft Rusland economische strafmaatregelen in het vooruitzicht gesteld als het verder gaat met het destabiliseren van Oekraïne.

Rutte verwacht dat de sancties wel ,,grote gevolgen'' zullen hebben voor de Russische economie. Hij wees daarbij op de onevenwichtige economie van het land dat sterk leunt op de inkomsten uit de olie -en gasindustrie. Ook is het land afhankelijk van buitenlandse kennis en investeringen.

De gevolgen van strafmaatregelen voor de Nederlandse energievoorziening zullen zeer beperkt zijn. Verder is ons land wel een belangrijke handels- en investeringspartner van Rusland, maar in vergelijking met bijvoorbeeld de handelsstroom met Duitsland is de economische relatie maar van beperkte omvang, aldus de premier.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) zei vrijdag geen problemen te verwachten met de levering van energie vanuit Rusland. Dat land heeft zich altijd als een betrouwbare handelspartner opgesteld en heeft ook belang bij levering van gas. Maar mocht er toch een kink in de kabel komen met de levering van Russisch gas, dan kan Nederland dat opvangen, zei Kamp.

Delen

Terug naar boven