r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Christendemocraat Juncker EVP-kandidaat voorzitterschap Europese Commissie

vrijdag 7 maart 2014, 15:24

DUBLIN (ANP) - De Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker is in de race voor een Europese topjob. Hij werd vrijdag door de Europese christendemocraten gekozen als hun kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Die functie wordt nu bekleed door de eveneens christendemocratische Portugees José Manuel Barroso.

De uitverkiezing van Juncker op een congres in Dublin komt niet als een verrassing. Junckers tegenkandidaat, de Franse Europees commissaris voor Interne Markt Michel Barnier is een relatief onbekende politicus. Bovendien ontbrak het hem aan steun van belangrijke leiders in Europa. Zo kon Juncker op de stem van de Duitse bondskanselier Angela Merkel rekenen. De Letse oud-premier Valdis Dombrovskis had zich ook kandidaat gesteld, maar hij trok zich eerder deze week terug uit de strijd.

Ook het CDA, dat is aangesloten bij de Europese Volkspartij, steunde Juncker. Vertrekkend CDA-Europarlementariër Corien Wortmann-Kool maakte in Dublin de uitslag bekend: 382 stemmen voor Juncker, 245 voor Barnier.

Voor het eerst moet er bij de samenstelling van de Europese Commissie en het benoemen van de voorzitter rekening worden gehouden met de uitslag van de Europese parlementsverkiezingen. Vandaar dat veel partijen voorkeurskandidaten naar voren schuiven.

De christendemocratische voorman zal het eind mei moeten opnemen tegen sociaaldemocraat Martin Schulz, die nu de voorzitter is van het Europees Parlement, en tegen de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt namens de Europese liberalen. Dit zijn de drie grootste Europese families op dit moment.

Delen

Terug naar boven