r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Live televisiedebat tussen kandidaat-Commissievoorzitters op 15 mei

vrijdag 7 maart 2014, 17:02
gewijzigd
Martin Schulz
Bron: Michael Weiss, Germany [CC-BY-SA-2.5], via Wikimedia Commons

DEN HAAG (PDC) - De strijd om het voorzitterschap van de Europese Commissie zal dit jaar voor het eerst live op televisie worden uitgevochten. Op 15 mei, een week voordat de eerste Europeanen naar de stembus gaan, zullen naar verwachting 5 tot 7 gegadigden de degens gaan kruisen in het Europees Parlement in Brussel.

Het debat zal live worden uitgezonden door publieke omroepen in heel Europa. Kijkers kunnen op Twitter meediscussiëren met hashtag #TellEUROPE. Producent Eurovisie zal commentaren via deze hashtag verzamelen en gebruiken tijdens het debat.

Naar verwachting zullen Martin Schulz (PES), Guy Verhofstadt (ALDE), Ska Keller en/of José Bové (duokandidatuur EGP), Alexis Tsipras (EL) en Jean-Claude Juncker (EVP) deelnemen. De conservatieve AECR overweegt deel te nemen als ook niet-kandidaten welkom zijn. De partij vindt de keuze voor een nieuwe Commissievoorzitter een zaak voor de lidstaten en schuift daarom niemand voor de functie naar voren.

Van een officiële kandidaatstelling voor de functie van voorzitter van de Europese Commissie is overigens geen sprake. De Raad van ministers dient in zijn keuze voor een nieuwe voorzitter slechts rekening te houden met de wens van het Europees Parlement en kan daar in theorie van afwijken. Europese partijen hebben er daarom voor gekozen openlijk kandidaten naar voren te schuiven, zodat de Raad daar moeilijk omheen kan.

Een tweede debat op 20 mei tussen de twee kandidaten van de partijen die na de verkiezingen de grootste fracties zullen vormen, waarschijnlijk de EVP en de PES, is geschrapt. Naar verluidt zou Schulz, die nu voorzitter is van het Europees Parlement, bang zijn door te veel media-aandacht de steun van de kleinere linkse fracties te verliezen. Vorige week riep de groene fractie in het EP hem op zijn voorzitterschap tijdelijk neer te leggen omdat zijn functie niet verenigbaar zou zijn met campagneactiviteiten.

Bronnen:

Terug naar boven