r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

CDA steunt Juncker voor Europese Commissie

donderdag 6 maart 2014, 0:35

DEN HAAG (ANP) - Het CDA vindt dat de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker voorzitter moet worden van de Europese Commissie. De Europese christendemocraten (EVP) beslissen vrijdag in Dublin wie ze voordragen voor de belangrijke post, waarover na de Europese verkiezingen in mei wordt besloten.

,,Juncker is onze Benelux-kandidaat en bovendien een echte christendemocraat", zei CDA-leider Sybrand Buma. ,,Hij heeft als premier van Luxemburg en ook als voorzitter van de eurogroep zijn kwaliteiten bewezen door een verbindende rol te spelen in de aanpak van de crisis.''

Juncker zou ook de steun hebben van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Daarmee lijkt hij de beste papieren te hebben om te worden gekozen. Zijn tegenstander binnen de christendemocraten is de Franse Europees commissaris Michel Barnier. De Letse oud-premier Valdis Dombrovskis had zich ook aangemeld, maar trok zich woensdagavond alsnog terug, twitterde de EVP. De christendemocraten vormen op dit moment de grootste 'familie' in het Europees Parlement.

Voor het eerst moet er bij de samenstelling van de nieuwe Europese Commissie en het benoemen van de voorzitter rekening worden gehouden met de uitslag van de verkiezingen. Vandaar dat veel partijen hun voorkeurskandidaten naar voren hebben geschoven.

De christendemocratische voorman zal het moeten opnemen tegen de sociaaldemocraat Martin Schulz, die nu voorzitter is van het Europees Parlement, en tegen de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt namens de Europese liberalen. Dit zijn de drie grootste Europese families op dit moment.

Delen

Terug naar boven