r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU Vrijwilligerskorps: alle hens aan dek voor het helpen van mensen in nood

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op donderdag 27 februari 2014, 15:13.

Tot 10.000 Europeanen zullen in staat zijn om hun vaardigheden, ervaring en expertise in te zetten in landen die zijn getroffen door humanitaire crises. Een nieuw initiatief maakt de inzet mogelijk van vrijwilligers die ter plekke zullen helpen bij de logistiek, de reconstructie van beschadigde infrastructuur en opleiding van lokale medewerkers. Het programma voor het EU vrijwilligerskorps werd op dinsdag door het EP goedgekeurd. Wij spraken met de rapporteur Michèle Striffler.

Hoe zullen de vrijwilligers worden geselecteerd? Kan iedereen meedoen?

Zij zullen worden gekozen op basis van hun psychologisch profiel, motivatie, vaardigheden en opleiding. Het kan iedereen zijn zolang ze iets te bieden hebben om te helpen. Ik wilde de kring van vrijwilligers verbreden.

We sturen vaak jonge studenten politieke wetenschappen of rechten voor de organisatie en de logistiek. Er is ook nood aan veel medisch personeel, verpleegkundigen en artsen, wat normaal is, want we moeten in eerste instantie levens redden. Wij hebben overigens te weinig mensen met een ambachtelijke achtergrond.

Zullen degenen die gekozen worden ook naar conflictgebieden worden gestuurd?

Nee, mensen zullen niet worden ingezet op plaatsen waar sprake is van een oorlog of burgerlijke onrust. Dat zou te gevaarlijk zijn voor zowel de vrijwilligers als de mensen daar.

We hebben het dus over tsunami's, aardbevingen en grote overstromingen. Met de opwarming van de aarde zullen dergelijk catastrofes helaas vaker gebeuren. We zullen echter geen mensen naar plaatsen in Europa sturen.

Het programma is een samenwerking met de VN, ngo's en lidstaten. Kan dat werken?

We hebben al veel met ngo's gewerkt. In het begin waren ze bang dat het een competitie kon worden maar zij zullen steun moeten vragen. Zij hebben vaak te weinig personeel en in een dergelijk geval kunnen ze vragen om een aantal vrijwilligers.

Wat zijn de ervaringen van de eerste deelnemers?

Mensen die hebben meegedaan aan proefprojecten in de Sahel-zone, Pakistan en Kenia vonden het absoluut geweldig. Voor jonge mensen biedt het een enorme waarde voor hun toekomstige carrière en gepensioneerden kunnen zo naar het buitenland gaan en hun ervaring inzetten.

REF. : 20140226STO37007


Terug naar boven