r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europees Openbaar Ministerie stap dichterbij

dinsdag 11 februari 2014, 14:50
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Ondanks verzet van Nederland en andere EU-lidstaten is een Europees Openbaar Ministerie een stap dichterbij gekomen. Het Europees Parlement sprak dinsdag zijn steun uit voor het voorstel van de Europese Commissie .

Een duidelijke meerderheid van de parlementscommissie voor justitie schaarde zich achter de plannen. Brussel wil met een Europees OM de jacht verbeteren op criminelen die fraude plegen met Europees geld. Want het geknoei met geld uit de Europese begroting kost de EU jaarlijks zo'n 500 miljoen euro.

Een reeks nationale parlementen, waaronder dat van Nederland, is echter tegen het voorstel. Zij vinden dat justitie een taak moet blijven van de lidstaten.

Volgens Brussel gaat het Europees OM zich uitsluitend bezighouden met misdaden die direct te maken hebben met fraude met de begroting. Verdachten moeten terechtstaan voor rechtbanken in een van de EU-lidstaten.

In elk EU-land zou een aanklager van het Europees OM moeten komen. Het nieuwe OM wordt grotendeels gefinancierd uit bestaande fondsen.

Het Europees OM is bedoeld om de kloof te overbruggen tussen de strafrechtelijke systemen van de lidstaten, waarvan de bevoegdheden stoppen aan de grenzen, en de EU-instellingen, die geen strafrechtelijke onderzoeken kunnen uitvoeren, stelt Brussel.

Delen

Terug naar boven