r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Schulz: “Veel onderhandelingen in vooruitzicht als Zwitserland vrijheid van verkeer beperkt”

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op maandag 10 februari 2014.

"Indien Zwitserland wetten wijzigt om het vrije verkeer ook voor EU-burgers beperken, dan moeten we reageren, besprekingen voeren en wellicht over overeenkomsten onderhandelen," zei EP-voorzitter Martin Schulz in een reactie op de referendumuitslag in Zwitserland dat de invoering van quota voor immigratie steunt. “Het is moeilijk om het vrije verkeer van burgers te beperken en het vrije verkeer van diensten niet te beperken. We hebben veel onderhandelingen in het vooruitzicht,” waarschuwde hij.

Meer dan een miljoen EU-burgers wonen en werken in Zwitserland en vormen veruit de grootste groep immigranten in dat land . Rond 430.000 Zwitserse burgers wonen in de EU , de grootste handelspartner van Zwitserland.

De EU en Zwitserland : vrij verkeer sinds 2002

De vrijheid van verkeer van burgers van de EU en Zwitserland is gegarandeerd sinds 2002. De overeenkomst geeft elkaars onderdanen het recht om te reizen, wonen en werken op elkaars grondgebied en werd in 1999 getekend als onderdeel van een pakket van zeven overeenkomsten .

"Het is aan de Zwitserse overheid om te beslissen of zij de overeenkomsten met ons al dan niet opschorten. Zolang Zwitserland niet reageert, zijn de overeenkomsten van kracht,” liet Schulz weten.

De 'guillotine -clausule'

Als Zwitserland echter niet meer in staat zal zijn om aan de voorwaarden van de overeenkomst over het vrije verkeer van personen te voldoen, zijn alle andere overeenkomsten ondertekend in 1999 in gevaar, volgens een clausule in de overeenkomst (artikel 25) die deze samenbindt.

REF. : 20140210STO35502


Delen

Terug naar boven