r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

PVV: Nederland wordt beter van vertrek uit EU

donderdag 6 februari 2014, 11:48
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal op lange termijn baat hebben bij een vertrek uit de Europese Unie, zo heeft althans onderzoeksbureau Capital Economics in opdracht van de PVV uitgedokterd. De 'waarschijnlijke economische gevolgen' werden donderdag in Den Haag gepresenteerd.

De kosten van zo'n 'NExit', met name de herinvoering van de gulden, zullen 'bescheiden en beheersbaar' zijn, denkt het bureau. Daarentegen zullen bijvoorbeeld de kosten van het Nederlandse zakendoen in 2035 minstens 20 miljard euro per jaar lager uitpakken. Nederland kan er in 2035 ook met 240 miljard op vooruit gaan door niet meer mee te doen aan bestedingsprogramma's van de EU. De overheidsuitsgaven kunnen tegen die tijd ook zeker met 7,5 miljard omlaag door vooral buitenlanders toe te laten die een economische bijdrage kunnen leveren.

De uitvoer naar niet-Europese markten zou sneller groeien door minder gezamenlijke regels. Verder kan een speciaal op Nederland gerichte aanpak de economische crisis nu al bestrijden en ertoe leiden dat de economie in 2035 met 309 miljard verbetert.

Capital Economics benadrukt wel dat ,,het verlaten van de unie natuurlijk risico's met zich meebrengt'. Die moeten worden 'erkend en aangepakt door iedereen die NExit overweegt'.

,,Maar er kleven ook aanzienlijke risico's aan het blijven in een unie met een fundamenteel gebrekkige munteenheid.'' Daarbij bestaat ook de 'dreiging' dat betalingen aan landen met schulden 'uit de hand lopen'.

Terug naar boven