r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

PVV: meer dan helft wil Nederland onder voorwaarden uit EU

maandag 3 februari 2014, 8:17
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - Meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat Nederland uit de EU zou moeten stappen (NExit), als dit economische groei en banen op zou leveren. Volgens onderzoek van Maurice de Hond's Peil.nl vinden niet alleen PVV-stemmers dat, maar ook een meerderheid van de VVD en SP-achterban. Het onderzoek is gedaan onder 2100 mensen van 18 jaar en ouder, in opdracht van de PVV.

Volgens de enquête vindt 55 procent van de Nederlanders dat het onder bepaalde omstandigheden goed zou zijn om de EU te verlaten. Van de PVV-stemmers vindt 97 procent dat, 70 procent van de SP-kiezers en 58 procent van de VVD-achterban. Van de CDA-stemmers is 35 procent deze mening toegedaan, 42 procent van de PvdA-kiezers en 19 procent van de mensen die voor D66 stemmen.

PVV-stemmers zijn categorisch als het gaat om de vraag of Nederland weer zelf de baas over de landsgrenzen moet worden: alle ondervraagden antwoordden 'ja'. Over het geheel gezien vindt 66 procent van de Nederlanders dit. Van de SP en VVD-kiezers is ruim driekwart het hiermee eens.

Ook over het recht van EU-migranten als Roemenen en Bulgaren op Nederlandse toeslagen en uitkeringen zijn de PVV'ers eensgezind: niemand van hen vindt dat deze migranten daar recht op hebben. Van alle ondervraagden samen vindt 12 procent dat Roemenen en Bulgaren financiële steun van Nederland moeten kunnen krijgen.

Terug naar boven