r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Timmermans: voortgang Roemenië met rechtsstelsel bemoedigend

maandag 27 januari 2014, 17:53
gewijzigd

BOEKAREST (ANP) - De voortgang die Roemenië heeft geboekt om het rechtsstelsel te hervormen, is ,,bemoedigend''. Maar het land moet wel ,,verder blijven werken aan duurzame verbetering van de rechtsstaat''. Dat zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken maandag tijdens een bezoek aan Roemenië.

Mensen en bedrijven moeten er volgens hem overal in de Europese Unie op kunnen rekenen dat de rechtsstaat ,,ook in de praktijk naar Europese maatstaven functioneert''. De Europese Commissie stelde vorige week dat er in Roemenië nog altijd tekortkomingen zijn op het gebied van de rechtsstaat, de onafhankelijkheid van de rechtspraak en de strijd tegen corruptie.

De bevindingen van de commissie vormen voor Nederland een handvat om te beoordelen of Roemenië rijp is voor het paspoortvrije Schengengebied.

Nederland blijft Roemenië actief ondersteunen bij de hervormingen van de rechtsstaat, aldus Timmermans. Hij wees erop dat Nederland een van de grootste investeerders in Roemenië is. ,,Voor Europa en onze beide landen zijn er nog meer kansen als economie en rechtsstaat hand in hand gaan'', zei de minister.

Timmermans had ontmoetingen met onder anderen zijn Roemeense ambtgenoot Titus Corlatean en premier Victor Ponta.

Terug naar boven