r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese burger en economie gebaat bij goed functionerende rechtsstaat

Met dank overgenomen van Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ), gepubliceerd op maandag 27 januari 2014.

‘Nederland is een van de grootste investeerders in Roemenië. Voor Europa en onze beide landen zijn er nog meer kansen als economie en rechtsstaat hand in hand gaan. Daarom blijft Nederland Roemenië actief ondersteunenen bij de hervormingen’. Dit zei minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) vandaag bij zijn bezoek aan Roemenië. Hij bezocht de EU-lidstaat vandaag op uitnodiging van zijn collega-minister van Buitenlandse Zaken, Titus Corlatean.

Doel van het bezoek was de banden met Roemenië te versterken en ter plekke geïnformeerd te worden over de rechtsstatelijke hervormingen in het land. Timmermans sprak in Boekarest onder andere met minister-president Ponta, minister van Buitenlandse Zaken Corlatean en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Zgonea.

Op de agenda stonden naast de bilaterale relaties ook Europese onderwerpen zoals energiebeleid en het recente CVM-rapport van de Comissie. 'De geconstateerde voortgang is bemoedigend, tegelijkertijd moet Roemenie verder blijven werken aan duurzame verbetering van de rechtsstaat', aldus minister Timmermans. 'Burgers en bedrijven moeten immers overal in de Unie erop kunnen rekenen dat de rechtsstaat ook in de praktijk naar Europese maatstaven functioneert'. Voorts werd gesproken over de relaties met Rusland en de zorgelijke situatie in buurland Oekraïne.

De minister ontmoette vertegenwoordigers van het maatschappelijke middenveld over hervorming van de rechterlijke macht en corruptiebestrijding in Roemenie. In een gesprek met het Nederlandse bedrijfsleven sprak Timmermans over het Roemeense investeringsklimaat en de kansen die het land Nederlandse bedrijven te bieden heeft, zoals in de landbouw.


Delen

Terug naar boven