r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

EU kritisch over Roemenië en Bulgarije

woensdag 22 januari 2014, 12:44
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Brussel heeft zich woensdag kritisch uitgelaten over de democratische ontwikkelingen in de EU-lidstaten Roemenië en Bulgarije. Nog steeds zijn er tekortkomingen in beide landen op het gebied van rechtsstaat, onafhankelijkheid van de rechtspraak en strijd tegen corruptie.

De Europese Commissie stelt weliswaar dat er de afgelopen tijd vooruitgang is geboekt, maar niet voldoende. De bevindingen van de commissie vormen voor Nederland een handvat om te beoordelen of Roemenië en Bulgarije rijp zijn voor het paspoortvrije Schengengebied. Nederland eist duurzame en onomkeerbare hervormingen voordat het akkoord wil gaan met toetreding.

De Europese Commissie benadrukt dat Roemenië en Bulgarije klaar zijn voor de Schengenzone. De commissie ziet liever dat er geen link wordt gelegd tussen de bevindingen over de ontwikkelingen in beide landen, en hun toetreding tot Schengen.

Nederland eist twee positieve verslagen op een rij. Beide voormalige Oostbloklanden moeten onomkeerbare en duurzame stappen zetten in de strijd tegen corruptie, en Bulgarije moet de georganiseerde misdaad beter aanpakken. De volgende rapporten komen over een jaar.

In een eerste reactie op de jongste bevindingen hamert Den Haag opnieuw op ,,tastbare vooruitgang'' bij de hervormingen. Nog steeds zijn er punten van zorg waarvoor extra aandacht nodig blijft, benadrukte een zegsman. De regering gaat de verslagen nu uitgebreid analyseren.

Terug naar boven