r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Verhofstadt liberale kandidaat-voorzitter Europese Commissie

maandag 20 januari 2014, 17:52
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - De verdeeldheid bij de Europese liberalen is opgelost. Guy Verhofstadt, de oud-premier van België, wordt de kandidaat van de liberalen voor de post van voorzitter van de Europese Commissie in Brussel. De Finse Europees commissaris Olli Rehn, die zich ook kandidaat had gesteld voor die functie, zal worden voorgedragen voor een andere hoge EU-post.

Dat werd maandag bekendgemaakt door de Europese liberale ALDE-partij. Beide liberalen zullen gezamenlijk campagne voeren ,,op gelijke voet''.

De liberalen zaten in hun maag met de twee erg uiteenlopende kandidaten. Verhofstadt is openlijk voor een federaal Europa, terwijl Rehn een voorzichtigere koers wil varen. Beide kandidaten verschillen ook veel in hun manier van optreden.

Premier Mark Rutte (pro-Verhofstadt) had samen met de Duitse liberale leider Christian Lindner (pro-Rehn) de opdracht gekregen om tot een oplossing te komen. Het was de bedoeling dat zij zouden uitzoeken wie de EU-liberalen het best naar voren konden schuiven als hun kandidaat.

Dankzij die bemiddeling is dit compromis bereikt, aldus een woordvoerder van de partij. ,,Overleg maandagochtend in Den Haag tussen Verhofstadt, Rehn, Rutte en Lindner heeft dit resultaat opgeleverd.''

Het compromis lag naar verluidt al weken op tafel. Verhofstadt voerde binnen de ALDE actief campagne en wist ook liberalen in pro-Rehn-landen voor zich te winnen. Zo vergaarde hij de meeste steun en dwong hij Rehn een stap opzij te zetten, aldus bronnen.

Het compromis moet op het ALDE-congres op 1 februari in Brussel worden bekrachtigd. Zowel de VVD als D66 behoort tot de ALDE-partij.

De kans is groot dat niet de liberalen maar de christendemocraten of de sociaaldemocraten de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie leveren. Deze politieke groepen zijn de grootste in het Europees Parlement, dat uiteindelijk de knoop doorhakt. De Portugese christendemocraat José Manuel Barroso is de huidige voorzitter van de Europese Commissie. In mei zijn er Europese verkiezingen.

Terug naar boven