r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-parlement laakt 'uitverkoop' paspoorten

donderdag 16 januari 2014, 12:21

STRAATSBURG (ANP) - EU-landen mogen paspoorten niet voor grof geld verkopen aan niet-EU-burgers. Met het paspoort van één EU-land heb je immers toegang tot de rest van de Europese Unie zonder visum.

Dat stelde het Europees Parlement in Straatsburg donderdag naar aanleiding van de aankondiging van Malta om de documenten te gaan verkopen. Een ruime meerderheid van de afgevaardigden riep de Europese Commissie in Brussel op te onderzoeken of deze omstreden ,,uitverkoop'' niet indruist tegen de normen en waarden van de EU.

Het parlement vindt het onaanvaardbaar dat Malta paspoorten wil verkopen aan gefortuneerde buitenlanders op ,,schimmige'' voorwaarden. De documenten lijken vooral in trek bij rijke Russen en louche types, stelt CDA-Europarlementariër Wim van de Camp.

Die nieuwe Maltezen hoeven niet eens op het eiland te gaan wonen. Zij mogen zich vestigen in Nederland en andere EU-landen. ,,Als één land de deur zo openzet, ondermijnt dat het beleid in Nederland en andere EU-landen", aldus Van de Camp.

De regering van het groepje eilanden in de Middellandse Zee besloot vorig jaar de Maltese nationaliteit te gaan aanbieden tegen onder meer betaling van 650.000 euro. Malta hoopt op een paar miljard euro extra inkomsten van ,,individuele beleggers''.

Ook VVD-Europarlementariër Jan Mulder vindt ,,handel'' in EU-staatsburgerschap onaanvaardbaar: ,,EU-burgerschap moet gebaseerd zijn op persoonlijke banden met Europa of met een EU-burger. De rechten van EU-burgers zijn gebaseerd op menselijke waardigheid en vertrouwen. Dat zijn waarden die onbetaalbaar zijn, en dus niet te koop.''

Delen

Terug naar boven