r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Litouwen ligt op koers voor de euro'

woensdag 15 januari 2014, 16:51

VILNIUS (ANP/BLOOMBERG) - Litouwen ligt op koers om te voldoen aan de voorwaarden om in 2015 de euro te mogen invoeren. Dat stelde de president van de Litouwse centrale bank, Vitas Vasiliauskas, woensdag.

De centralebankpresident voorspelde dat het begrotingstekort van Litouwen dit jaar daalt naar 1,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Daarmee zou het tekort ruimschoots binnen de Europese grens van maximaal 3 procent blijven. Vorig jaar werd die grens bijna overschreden, met een tekort van 2,9 procent.

Het is niet de eerste keer dat het Noord-Europese land probeert toe te treden tot de eurozone, die momenteel uit 18 landen bestaat. De vorige poging werd in 2007 afgewezen omdat de inflatie in Litouwen te hoog was.

De Europese Commissie gaf eerder deze maand al aan dat Litouwen scherp op zijn overheidsfinanciën moet letten, wil het land in de running blijven voor de euro. Als het land uiteindelijk aan de voorwaarden voldoet, zal het de derde Baltische staat zijn die tot de eurozone toetreedt. Estland voerde de euro als eerste Baltische staat in, op 1 januari 2011. Letland volgde begin dit jaar.

Delen

Terug naar boven