r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-parlement boos over uitverkoop paspoorten in Malta

dinsdag 14 januari 2014, 17:10

STRAATSBURG (ANP) - Fracties in het Europees Parlement zijn boos over de omstreden ,,uitverkoop'' van paspoorten door EU-lidstaat Malta. De christendemocraten, die de grootste fractie vormen, willen het beleid van de linkse Maltese regering woensdag veroordelen.

Zij vinden het onaanvaardbaar dat Malta paspoorten wil verkopen aan gefortuneerde buitenlanders op ,,schimmige'' voorwaarden. ,,Het kan niet de bedoeling zijn dat criminelen geld witwassen en als dank een verblijfsvergunning krijgen", aldus CDA-Europarlementariër Wim van de Camp dinsdag.

De regering van het groepje eilanden in de Middellandse Zee besloot vorig jaar de Maltese nationaliteit te gaan aanbieden tegen betaling van 650.000 euro. Met een Maltees paspoort heb je toegang tot de rest van de EU zonder visum.

,,Malta tart de Europese Unie met dit gedrag. Het kan niet zijn dat een klein land het hele systeem van wederzijds vertrouwen opblaast'', aldus Van de Camp. ,,Als de regering haar beleid niet wijzigt, moeten we maar weer grenscontroles met Malta invoeren.''

De CDA'er ziet de stap van Malta en vergelijkbare mogelijkheden in Oostenrijk en Cyprus als concurrentievervalsing bij de jacht op investeerders. Hij vindt dat de Europese Commissie in Brussel uniforme en transparante voorwaarden moet opstellen.

Delen

Terug naar boven