r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brussel vestigt hoop op minister Asscher voor burgerservicenummer buitenlanders

maandag 6 januari 2014, 15:48

ROTTERDAM (ANP) - Brussel vestigt zijn hoop op minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken omdat Rotterdam in bepaalde gevallen weigert automatisch een burgerservicenummer (BSN) aan werknemers uit andere EU-landen te verstrekken. Asscher benadrukte enkele weken geleden nog dat gemeenten op basis van Europese regels verplicht zijn een BSN te verstrekken.

De Europese Commissie, die toeziet op naleving van EU-regelgeving, verwelkomt het standpunt van Asscher. Brussel erkent dat er door een plotselinge toestroom van burgers uit andere EU-landen een druk kan ontstaan op bijvoorbeeld onderwijs of huisvesting. ,,De oplossing is om deze specifieke problemen aan te pakken, niet om barrières tegen deze werknemers op te werpen'', aldus een woordvoerder maandag.

,,Wij weigeren niet, maar houden alleen de aanvraag aan'', aldus PvdA-wethouder Hamit Karakus (Wonen) eerder maandag bij de inschrijvingen van Poolse werknemers in Rotterdam. Als ambtenaren bij de afdeling burgerzaken twijfelen over onder meer het aantal bewoners in het verblijf, wordt de aanvraag van een BSN van de tijdelijke werknemer, uit welk land van de Europese Unie dan ook, voorlopig aangehouden.

Feitelijk is die maatregel van Rotterdam tegen de Europese regels, omdat werknemers uit de EU-lidstaten niet belemmerd mogen worden in hun aanvraag, ook niet als ze met tien man op een kamer willen wonen. Maar dat is nu juist net wat Rotterdam wil voorkomen: overbewoning en uitbuiting, vooral op Rotterdam-Zuid. De aanvraag kan ongeveer 5 dagen worden aangehouden, zodat ambtenaren een huisbezoek kunnen afleggen. Aanvragers krijgen pas een BSN als zij geschikte woonruimte hebben.

Wethouder Karakus zegt half januari te gaan praten met Asscher en diens collega Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken over de actie van Rotterdam. Hij sluit niet uit dat er een rechtszaak komt om de wet op dit onderdeel goed geïnterpreteerd te krijgen.

Delen

Terug naar boven