r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Turkse ontslaggolf na corruptie-arrestaties

zaterdag 21 december 2013, 1:41

ANKARA (ANP/RTR) - De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft de 'zuivering' van het politieapparaat en andere instituties vrijdag doorgezet. Zeker 14 politiechefs zijn van hun taken ontheven, nadat donderdag onder anderen al de machtige politiecommandant van Istanbul, Huseyin Capkin, het veld moest ruimen.

Ook de vicevoorzitter van de raad van het ministerie van Financiën die financiële misdrijven onderzoekt, moest vrijdag opstappen. Dat gold ook voor de chef nieuws van de publieke omroep TRT.

De ontslagen volgen op tientallen arrestaties in een groot corruptieonderzoek. In die zaak zijn drie zonen van ministers uit Erdogans kabinet opgepakt. Ook prominente zakenlieden uit Erdogans omgeving en regionale bestuurders zijn gearresteerd.

Erdogan noemde de aanhoudingen in het corruptieonderzoek eerder een ,,smerige operatie'', die zou dienen om de regering te beschadigen. Minister Egemen Bagis van Europese Zaken sprak over een complot tegen de regering.

Analisten vrezen dat de crisis schade kan veroorzaken aan de Turkse economie. Door de onrust daalde de koers van de Turkse lira ten opzichte van de dollar en euro vrijdag al tot een nieuw dieptepunt.

Delen

Terug naar boven