r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-landen kunnen uit onder APK motorfietsen

donderdag 19 december 2013, 20:12

BRUSSEL (ANP) - EU-landen kunnen ontsnappen aan een verplichte apk voor motorfietsen. Maar dan moeten zij wel aantonen dat zij de laatste 5 jaar met andere maatregelen het aantal slachtoffers onder motorrijders hebben kunnen terugdringen.

Daarover hebben het Europees Parlement en de EU-lidstaten overeenstemming bereikt, zo is donderdag door de EU-landen bekendgemaakt. De apk wordt in principe verplicht voor motorfietsen met een cilinderinhoud van meer dan 125 kubieke centimeter. De apk moet vanaf 2022 gaan gelden.

Landen die de apk niet willen invoeren, moeten met relevante cijfers over de verkeersveiligheid komen die aantonen dat bijvoorbeeld een voorlichtingscampagne over veilig rijden ook baat heeft. In elk geval kunnen de EU-landen zelf bepalen hoe en hoe vaak de apk wordt uitgevoerd. Nederland toonde zich steeds tegenstander van een apk voor motorfietsen.

Fervent motorrijder en CDA-Europarlementariër Wim van de Camp spreekt over geweldig nieuws. Hij was fel tegen de apk. ,,Eindelijk leert de EU zich te beperken tot zaken waar het zich wel mee moet bemoeien.'' Daarnaast stelt hij dat een motorrijder er zelf wel voor zal zorgen dat zijn motor in orde is als hij met 130 kilometer per uur over de autosnelweg wil rijden. Slechts zelden is een technisch mankement aan een motor de oorzaak van een ongeluk, aldus de CDA'er.

Delen

Terug naar boven