r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europarlementariër Berman: EU heeft de plicht Afghanistan te steunen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op donderdag 19 december 2013.

Afghanistan zet zich schrap voor een onzekere toekomst wanneer de NAVO en ISAF troepen zich in 2014 zullen terugtrekken. De EU en haar internationale partners zullen een belangrijke rol spelen om te verzekeren dat het onrustige land zich blijft omvormen tot een democratische staat met een moderne economie. De parlementaire commissie Buitenlandse zaken hield op 18 december een conferentie over de vooruitzichten en de uitdagingen voor Afghanistan en Centraal-Azië.

De Nederlander Thijs Berman (Socialisten & Democraten), voorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met Afghanistan, zei dat de EU als grootste donor en haar partners nog steeds nodig zullen zijn om Afghanistan te helpen. "Een ding moet duidelijk zijn: we zijn het Afghaanse volk onze volledige inzet schuldig. Wij zullen er zijn om het Afghaanse volk te steunen en te helpen bij het vinden van een weg naar vrede en stabiliteit, economische vooruitgang en gelijke rechten voor iedereen."

De deelnemers wezen er op dat het Afghanistan niet aan uitdagingen ontbreekt, zoals: veiligheid, vrouwenrechten, economische groei en de drugsproductie. Stephen Evans, assistent-secretaris-generaal voor de NAVO-operaties zei: "Laten we eerlijk zijn: Afghanistan is en blijft voor enige tijd afhankelijk van externe hulp en daarom zal voor Afghanistan de weg naar meer stabiliteit, ontwikkeling en zelfvoorziening lang en uitdagend zijn."

De presidentsverkiezingen van volgend jaar zullen een belangrijke test voor het land zijn. Pierre Vimont, uitvoerend secretaris-generaal van de Europese dienst voor extern optreden zei hierover: "De EU staat klaar om te helpen bij de voorbereiding van het verkiezingsproces en zal er zijn er om het te observeren. De omstandigheden zijn uitdagend. Verkiezingen hebben een belangrijke bijdrage te leveren aan een eventueel vredesproces."

Franz-Michael Skjold Mellbin, hoofd van de EU-delegatie voor Afghanistan, benadrukte het belang van groei voor stabiliteit van het land: "Er is in het verleden niet genoeg gedaan om economische groei in Afghanistan te bevorderen. " Hij voegde hieraan toe: Wij hebben gezondheid en onderwijs aan Afghaanse vrouwen gebracht en dit zal niet verdwijnen."

REF. : 20131218STO31338

Bijgewerkt op: ( 19-12-2013 - 16:27)


Terug naar boven