r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese Commissie lanceert Natura2000 award

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op donderdag 19 december 2013.
Nieuwe onderscheiding zet Europese biodiversiteit in de schijnwerpers
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 19 december 2013

Nieuwe onderscheiding zet Europese biodiversiteit in de schijnwerpers

De Europese Commissie geeft het startschot voor de Natura 2000-onderscheiding als blijk van erkenning voor excellente prestaties op het gebied van natuurbescherming in Europa. Als u betrokken bent bij activiteiten die met Natura 2000 te maken hebben, kan dit uw moment in de schijnwerpers worden. Natura 2000 is een netwerk van beschermde gebieden met een hoge biodiversiteitswaarde die circa 20 % van de EU beslaan, met een rijkdom aan flora en fauna, van bergachtige beukenbossen in Tsjechië tot schildpadden in de waterrijke gebieden in Polen en dolfijnen aan de Spaanse kust. Naast natuurbescherming biedt het netwerk tal van sociale en economische voordelen.

Europeanen hechten veel waarde aan natuurbescherming, maar zijn veelal niet bekend met Natura 2000. Uit een recent onderzoek van Eurobarometer bleek dat negen van de tien Europeanen de verdwijning van natuurlijke habitats en de bedreiging en het uitsterven van bepaalde dieren en planten als een serieus probleem zien. De meeste burgers geloven dat natuurbescherming een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van de vernietiging van waardevolle land- en zeegebieden (variërend van 99 % tot 83 % onder de lidstaten). Toch had slechts 27 % van deelnemers aan het onderzoek van Natura 2000 gehoord.

Deze nieuwe jaarlijkse onderscheiding moet Natura 2000 beter bekend maken bij het publiek, door de verscheidenheid van de natuurgebieden van het netwerk te laten zien en excellente prestaties in een ruim aanbod aan activiteiten te erkennen. Ieder jaar zullen vijf onderscheidingen worden uitgereikt in verschillende velden, waaronder voor communicatie, beschermingsacties, socio-economische voordelen, het tot elkaar brengen van interesses/inzichten, en netwerken en grensoverschrijdende samenwerking.

Iedereen die direct betrokken is bij Natura 2000 (publieke en lokale autoriteiten, ondernemingen, ngo's, landeigenaren, onderwijsinstellingen en particulieren) kan meedingen naar de prijzen. De uiterste termijn voor deelname is 18 februari 2014. Meer informatie is beschikbaar op de website van de Natura 2000-onderscheiding .

De winnaars van deze eerste Natura 2000-onderscheiding zullen in mei 2014 worden uitgeroepen en hun prestaties zullen op een ceremonie op hoog niveau in Brussel worden geëerd.

Achtergrond

Natura 2000 is de spil van het beleid voor natuur en biodiversiteit van de EU. Het is een netwerk van natuurbeschermingsgebieden in de hele EU en is in 1992 vastgesteld in het kader van de Habitatrichtlijn . Het doel van het netwerk is om het voortbestaan van de meest waardevolle en diersoorten en habitats in Europa op de lange termijn te garanderen. Hoewel het netwerk ook deels uit natuurreservaten bestaat, is het grootste deel van het land particulier eigendom. De nadruk ligt op het garanderen dat toekomstig beheer zowel ecologisch als economisch duurzaam blijft.

Voor meer informatie

Website van Europees commissaris voor Milieu, Janez Potočnik:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/potocnik/index_en.htm

Website van DG Milieu:

http://ec.europa.eu/environment/index_nl.htm


Delen

Terug naar boven