r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

CDA wil opheldering over afdracht aan EU

donderdag 19 december 2013, 7:00

DEN HAAG (ANP) - Het CDA wil opheldering van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) over de Nederlandse afdracht aan de Europese Unie. Dijsselbloem meldde in zijn najaarsnota dat er per saldo sprake is van een meevaller van ongeveer 200 miljoen euro, maar volgens het CDA stijgt de afdracht dit jaar juist met 400 miljoen ten opzichte van de oorspronkelijke begroting.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum zal Dijsselbloem daarover donderdag aanspreken in het Kamerdebat over de najaarsnota, het tussentijdse overzicht van de lopende rijksbegroting. Volgens hem is de Nederlandse afdracht aan de EU de afgelopen jaren sterk gestegen. Dit jaar liep de bijdrage op naar 7,4 miljard euro, 400 miljoen meer dan geraamd en 900 miljoen meer dan vorig jaar. Nederland ontving volgens Van Hijum dit jaar 2 miljard euro aan subsidies uit Brussel.

Volgens Van Hijum is volkomen onduidelijk hoe de EU-afdracht wordt berekend. Hij wijst er op dat ook de Algemene Rekenkamer al jaren kritiek uit op de ondoorzichtige berekening van de afdracht, die gebaseerd is op een raming van het bruto nationaal inkomen.

Van Hijum vindt dat Dijsselbloem het advies van de Rekenkamer moet overnemen dat de EU-landen jaarlijks verantwoording afleggen over de EU-afdrachten en de kwaliteit van de statistische gegevens die daarbij worden gebruikt. ,,Als nettobetaler hebben we er een groot belang bij om de toedeling van lasten aan de lidstaten scherp te kunnen controleren.''

Nederland is nettobetaler sinds 1991; in de 10 jaar ervoor waren we een netto-ontvanger. Sinds 2007 krijgt Nederland een jaarlijkse korting van 1 miljard euro op de afdracht aan Brussel.

Delen

Terug naar boven