r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Vraagtekens bij EU-hulp voor Palestijnen

woensdag 11 december 2013, 16:22
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - De Europese hulp voor de Palestijnen is niet altijd even doelmatig. Zo betaalt Brussel een aanzienlijk aantal Palestijnse ambtenaren die echter helemaal niet naar hun werk kunnen gaan omdat zij belet worden door de militante Palestijnse groepering Hamas.

Dat stelde de Europese Rekenkamer woensdag. De instelling controleert of Europees geld wel goed wordt besteed. De rekenkamer vindt onder meer dat de EU de Palestijnen moet aanmoedigen hun overheidsapparaat te hervormen.

In een reactie benadrukt de Europese Commissie in Brussel dat er geen aanwijzingen voor wanbeheer of corruptie zijn ontdekt bij de besteding van het EU-geld. De EU gaf sinds 1994 ruim 5,6 miljard euro bijstand aan het Palestijnse volk.

De EU moet in de Palestijnse gebieden onder moeilijke omstandigheden opereren, benadrukt PvdA-Europarlementariër Thijs Berman. Hij houdt zich namens het parlement bezig met de Palestijnse situatie.

,,De Europese steun aan de Palestijnen zorgt voor enige rust onder de bevolking. Dat is mede in het belang van Israël. Maar de EU-programma's kunnen alleen effectief zijn als ook Israël zich houdt aan de afspraken", aldus de PvdA'er in een verklaring. Nu is het nog vaak zo dat Israël, dat douane-inkomsten int voor de Palestijnen, de overdracht van belastingen onderbreekt.

Terug naar boven