r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

D66: populistische retoriek kabinet over EU

donderdag 12 december 2013, 9:17
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - D66-leider Alexander Pechtold vindt dat het kabinet zich schuldig maakt aan ,,populistische retoriek'' voor binnenlands gebruik over Europa. Hij wil dat de regering stopt met ,,de mensen voor de gek te houden'' als het over de EU gaat. Pechtold heeft dat woensdag gezegd. Hij kwam daarmee in botsing met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.

Pechtold heeft zich gestoord aan uitspraken van Asscher. Die noemde vorige week ideeën van de Britse premier David Cameron om voor nieuwe EU-landen strengere toetredingscriteria te hanteren, ,,interessant''. Cameron wil de komst van arbeidsmigranten uit arme naar rijke EU-landen indammen.

Asscher is verbaasd over de opmerkingen van Pechtold. Volgens de PvdA-bewindsman roemde de D66-leider zijn aanpak anderhalve week geleden nog. ,,Pechtold weet dat ik me inzet voor een socialer Europa en de grenzen niet op slot wil doen.'' De minister zegt wel in Europees verband te willen strijden tegen oneerlijke concurrentie en onderbetaling in de bouw. ,,Dat lukt allemaal niet als we alleen de positieve kanten mogen benoemen.''

Pechtold onderstreept voorstander te zijn van het vrije verkeer van personen in Europa. ,,Tegen misstanden op de arbeidsmarkt moet hard worden opgetreden, daar heeft het kabinet onze volledige steun. Maar een pleidooi om de grenzen vaker te sluiten, bevordert de samenwerking in Europa niet'', zei hij woensdag.

Terug naar boven