r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Commissie publiceert nieuwe versie van zwarte lijst luchtvaartmaatschappijen

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op donderdag 5 december 2013.
Luchtvaart: Commissie publiceert nieuwe versie van de Europese lijst van verboden luchtvaartmaatschappijen
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Europe se Commissie

P ersbericht

Brussel , 5 december 2013

Luchtvaart : Commissie publiceert nieuwe versie van de Europese lijst van verboden luchtvaartmaatschappijen

De Europese Commissie heeft voor de 22ste keer een update gepubliceerd van de Europese lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod of exploitatiebeperkingen zijn opgelegd in de Europese Unie, beter bekend als “de Europese lijst van verboden luchtvaartmaatschappijen”. Op basis van veiligheidsinformatie uit diverse bronnen en een hoorzitting met zowel de Nepalese autoriteiten als een aantal Nepalese luchtvaartmaatschappijen, heeft de Commissie besloten alle luchtvaartmaatschappijen uit Nepal op de lijst te plaatsen.

Siim Kallas, vicevoorzitter van de Commissie en commissaris voor vervoer verklaarde hieromtrent: "Door de actuele veiligheidssituatie in Nepal hebben wij geen andere keuze dan alle luchtvaartmaatschappijen uit dit land op de EU-lijst te plaatsen. Wij hopen dat dit de luchtvaartautoriteiten van Nepal ertoe zal aanzetten de veiligheidssituatie te verbeteren. Ik heb het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart al gevraagd om een project voor te bereiden om bijstand te verlenen aan Nepal op het gebied van de veiligheid van de luchtvaart. Positief is dan weer dat bepaalde landen vooruitgang hebben geboekt op het gebied van de veiligheid, met name de Filipijnen, Sudan en Zambia. Voorlopig blijven deze landen op de lijst, samen met nog een aantal andere landen waar de veiligheid geleidelijk verbetert, maar ik heb er vertrouwen in dat dit in de toekomst zal veranderen als de situatie in positieve zin blijft evolueren."

De nieuwe lijst vervangt de vorige, die in juli 2013 is opgesteld, en kan worden geraadpleegd op de website van de Commissie.

Door het exploitatieverbod dat aan Nepalese luchtvaartmaatschappijen is opgelegd, mogen zij niet meer naar of binnen de Unie vliegen. De Europese touroperators en reisagenten moeten Europese reizigers ervan op de hoogte brengen dat zij recht hebben op terugbetaling als zij in het kader van een reis naar Nepal geboekt hebben bij een Nepalese luchtvaartmaatschappij en beslissen geen gebruik te maken van die boeking.

Er heeft ook overleg plaatsgevonden met de burgerluchtvaartautoriteiten van Libië. Het EU-comité inzake veiligheid van de luchtvaart heeft vastgesteld dat Libië vooruitgang blijft boeken, maar is met de Libische burgerluchtvaartautoriteiten overeengekomen dat het nodig blijft om de vrijwillige beperkingen op vluchten naar de EU, die sinds de Libische revolutie van toepassing zijn op alle luchtvaartmaatschappijen met een Libische vergunning, in stand te houden. De Commissie en het EU-comité inzake veiligheid van de luchtvaart zullen van nabij toezicht blijven houden op de toepassing van deze beperkingen .

Sommige luchtvaartmaatschappijen die op de lijst stonden, bestaan niet meer en recentelijk zijn ook nieuwe maatschappijen opgericht in een aantal landen waaraan een verbod is opgelegd , namelijk in Kirgizië, Kazachstan, Indonesië en Mozambique. Deze wijzigingen zijn ook verwerkt in de EU-lijst.

De beslissing van de Commissie is gebaseerd op het unanieme standpunt van het EU-comité inzake veiligheid van de luchtvaart, dat van 19 tot 21 november is bijeengekomen. Dit comité bestaat uit luchtvaartdeskundigen van de Commissie, van alle 28 lidstaten van de Unie en van Noorwegen, IJsland, Zwitserland en het Europese Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (het EASA). Het Europees Parlement en de Raad van Ministers hebben eveneens een positief advies verstrekt over de beslissing van de Commissie.

Achtergrond

De geactualiseerde EU-lijst van verboden luchtvaartmaatschappijen bevat alle luchtvaartmaatschappijen van de volgende 21 landen (in totaal 295 luchtvaartmaatschappijen): Afghanistan, Angola, Benin, de Republiek Congo, de Democratische Republiek Congo, Djibouti, Equatoriaal Guinea, Eritrea, Gabon (met uitzondering van drie maatschappijen waaraan beperkingen en voorwaarden zijn opgelegd), Indonesië (met uitzondering van vijf maatschappijen), Kazachstan (met uitzondering van één maatschappij waaraan beperkingen en voorwaarden zijn opgelegd), Kirgizië, Liberia, Mozambique, Nepal, de Filipijnen (met uitzondering van één maatschappij), Sierra Leone, Sao Tomé en Principe, Sudan, Swaziland en Zambia. Geen enkele luchtvaartmaatschappij uit deze landen mag vluchten uitvoeren in de EU. De lijst bevat ook twee individuele luchtvaartmaatschappijen: Blue Wing Airlines uit Suriname en Meridian Airways uit Ghana; in totaal is dus een verbod opgelegd aan 297 luchtvaartmaatschappijen.

De lijst bevat voorts ook tien luchtvaartmaatschappijen waaraan operationele beperkingen zijn opgelegd. Deze maatschappijen mogen dus naar de EU vliegen, maar moeten zich aan strikte voorwaarden houden : Air Astana uit Kazakhstan, Afrijet, Gabon Airlines en SN2AG uit Gabon, Air Koryo uit de Democratische Volksrepubliek Korea, Airlift International uit Ghana, Air Service Comores uit de Comoren, Iran Air uit Iran, TAAG Angolan Airlines uit Angola en Air Madagascar uit Madagascar.

Voor nadere informatie

Volg vicevoorzitter Kallas op Twitter


Delen

Terug naar boven