r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Asscher ziet Cameron als bondgenoot

donderdag 5 december 2013, 8:52
gewijzigd
Lodewijk Asscher
Bron: Blog Dagelijkse Standaard

DEN HAAG (ANP) - Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zoekt zoveel mogelijk bondgenoten om de problemen van arbeidsmigratie in de EU aan te pakken. Hij ziet onder anderen de Britse premier David Cameron als zo'n bondgenoot. Asscher zei dat woensdag in de Tweede Kamer in het debat over zijn begroting.

Eerder drongen vooral VVD en CDA er op aan dat Nederland zich achter de ideeën van Cameron opstelt. De Britse premier wil de arbeidsmigratie in Europa van de arme naar de rijke lidstaten aan banden leggen. Mochten er nieuwe staten toetreden, dan is het zeker ,,raadzaam'' deze voorstellen ter harte te nemen, zei Asscher.

De PvdA-minister onderstreepte tegelijk dat hij het beginsel van vrij verkeer van personen in de EU niet ter discussie wil stellen. ,,Dat heeft Nederland heel veel welvaart gebracht.''

De uitspraken van Cameron stuitten vorige week op harde kritiek van de Europese Commissie. Asscher nam daar woensdag afstand van. Het wijzen op de schaduwzijden van het vrije verkeer mag niet worden afgedaan als ,,bangmakerij'', zei hij.

Asscher strijdt al geruime tijd tegen schijnconstructies die verdringing door Oost-Europeanen op de Nederlandse arbeidsmarkt mogelijk maken. Hij hoopt maandag in Brussel afspraken te maken over een betere handhaving, zodat dergelijke constructies over de grenzen heen kunnen worden aangepakt. Hierbij zitten de Britten overigens nog niet op dezelfde lijn als Nederland, liet Asscher weten.

Delen

Terug naar boven