r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Kroaten stemmen tegen homohuwelijk

maandag 2 december 2013, 8:33
gewijzigd

ZAGREB (ANP/DPA) - De inwoners van Kroatië hebben er zondag voor gestemd dat het christelijk huwelijksmodel in de grondwet wordt opgenomen. Daarmee hebben zij de invoering van het homohuwelijk praktisch onmogelijk gemaakt.

Volgens de voorlopige uitslag heeft bijna 66 procent voor gestemd, zo deelde de nationale kiesraad mee. De opkomst was met 37 procent zeer laag.

De Rooms-Katholieke Kerk en de door haar gesteunde organisatie In naam van het gezin hadden in 2 weken 740.000 handtekeningen ingezameld om het referendum af te dwingen. De conservatieve oppositie in het parlement steunde het initiatief. De linkse regering probeerde de volksraadpleging tegen te houden door naar het Constitutioneel Gerechtshof te stappen, maar kreeg daar nul op het rekest.

Zeljka Markic, voorzitter van In naam van het gezin, zei gelukkig te zijn dat geen toekomstige regering het homohuwelijk zal kunnen legaliseren.

Premier Zoran Milanovic sprak van een ,,treurig en zinloos'' referendum, toen hij zondag zijn stem uitbracht. President Ivo Josipovic had aangekondigd tegen te stemmen, omdat de organisatoren van de volksraadpleging Kroatië ,,tientallen jaren'' zouden willen terugwerpen.

Kroatië, sinds 1 juli lid van de Europese Unie, telt bijna 4,5 miljoen inwoners. Zeven op de acht zijn rooms-katholiek. Het land is niet het enige dat het christelijk huwelijk in de grondwet vastlegt. Op dit moment kennen Polen, Wit-Rusland, Moldavië, Bulgarije, Montenegro en Servië een soortgelijke bepaling.

Terug naar boven