r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Schultz van Haegen spreekt Duitse collega aan op tolplan

donderdag 28 november 2013, 16:44

DEN HAAG (ANP) - Minister Melanie Schultz (Infrastructuur) heeft de Nederlandse zorgen over het Duitse plan om tol te gaan heffen op de Autobahn, overgebracht aan de Duitse minister van Verkeer. In het gesprek heeft ze ook om een overleg gevraagd om de ontwikkelingen te bespreken. Dat schrijft Schultz donderdag in antwoord op Kamervragen van D66.

Meteen nadat eerder deze week bekend werd dat de kersverse Duitse coalitie plannen had om tol te gaan heffen, stelden Kamerleden al dat Schultz aan de slag moest om haar Duitse collega van de plannen af te brengen. De minister zei daarop dat ze de uitwerking van de plannen goed in de gaten zou houden, maar heeft inmiddels dus contact gehad.

Schultz zei later op de dag tijdens een overleg in de Tweede Kamer dat ze de komende tijd alle mogelijke wegen zal bewandelen om het Duitse plan te laten sneuvelen. Zo gaat ze kijken of ze kan aansluiten bij juridische stappen waar Oostenrijk over nadenkt. Ook wil de minister de Europese Commissie achter de broek zitten om het Duitse voorstel zo snel mogelijk te beoordelen.

Volgens Schultz discrimineert het Duitse voorstel, omdat de tolheffing voor Duitsers wordt gecompenseerd. Ze zei ,,helemaal niet blij'' te zijn met het voornemen van de oosterburen. Ze refereerde nog even aan een soortgelijk plan dat Vlaanderen eerder had. Daar waren heel veel bezwaren tegen. ,,Ik hoop dan ook dat dit voorstel daar na de verkiezingen van tafel valt'', aldus Schultz.

Ook de Kamerleden die bij het overleg aanwezig waren, zien niets in de tol. VVD-Kamerlid Ton Elias denkt dat tolheffing leidt tot extra lasten voor toeristen en het vrachtverkeer. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken maakt zich vooral zorgen over de mensen die in de grensstreek wonen. SP-Kamerlid Farshad Bashir is sowieso tegen tol. ,,Het is elitair. Het zorgt ervoor dat de gewone man niet door kan rijden en mensen met een dikke portemonnee wel.''

Delen

Terug naar boven