r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

VVD-verkiezingsprogramma vastgesteld; Van Baalen lijsttrekker

zaterdag 23 november 2013, 16:56

DEN BOSCH (ANP) - Premier Mark Rutte voelt dat we aan de vooravond staan van ,,een nieuw begin'' en dat we als land ,,weer op stoom beginnen te komen''. Rutte zei dat zaterdag aan het slot van een VVD-congres in Den Bosch.

Volgens de premier zijn er allerlei tekenen die erop wijzen dat we ,,gelukkig de wind weer een beetje mee beginnen te krijgen''. Op de woningmarkt lijkt het ergste achter de rug, het consumentenvertrouwen en de export beginnen aan te trekken en het Centraal Bureau voor de Statistiek constateerde vorige week dat Nederland officieel weer uit de recessie is.

Volgens Rutte is de opgaande lijn het gevolg van het kabinetsbeleid, en vooral van de rol van de VVD daarin. In Nederland wordt op dit moment hervormd ,,op een schaal die nooit eerder in de geschiedenis is voorgekomen'', zei hij. Tegelijk heeft het kabinet gezocht naar draagvlak door het sluiten van het sociaal akkoord, het woonakkoord, het zorgakkoord en het energieakkoord. Wat maatschappelijke akkoorden betreft moet het wat Rutte betreft daar wel bij blijven.

Het VVD-congres stond in het teken van de komende verkiezingen voor gemeenteraden en Europees Parlement. De partij stelde zonder veel discussie haar Europese verkiezingsprogramma vast en Hans van Baalen werd op het schild gehesen als lijsttrekker voor de EU-verkiezingen, met Tweede Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen als nummer twee.

Rutte rekent erop dat de liberalen na de succesvolle Kamerverkiezingen van vorig jaar opnieuw goede resultaten gaan neerzetten. Volgens hem is de VVD een partij die ,,in moeilijke tijden altijd haar verantwoordelijkheid neemt''. De liberalen hebben volgens hem de laatste jaren met succes gestreden voor een kleinere overheid. Dat binnenkort drie Haagse departementen komen leeg te staan, noemde hij als bewijs. Ook de kosten voor sociale zekerheid en zorg worden teruggedrongen.

Voor lastenverlichting schiet helaas nog geen geld over, maar dat gaat op termijn veranderen als het hoogte belastingtarief onder de 50 procent zakt.

Delen

Terug naar boven