r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Timmermans weer genoemd voor Brussel

zondag 24 november 2013, 10:20
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - De naam van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans blijft hardnekkig rondzingen als Nederlandse kandidaat voor de nieuwe Europese Commissie die volgend jaar aantreedt. Hoewel de PvdA'er zelf onlangs liet weten dat dit ,,niet aan de orde'' is, kwam RTL Nieuws zaterdag met het bericht dat het kabinet in Brussel aan het lobbyen is voor Timmermans. Hij zou EU-buitenlandchef Catherine Ashton moeten opvolgen.

Een ingewijde op het Binnenhof bevestigt dat hiertoe pogingen in het werk zijn gesteld. Of die kansrijk zijn, is echter zeer de vraag. De Britse Ashton bekleedt de op één na hoogste positie in de Europese Commissie, na voorzitter José Manuel Barroso. Het is zeker niet vanzelfsprekend dat Nederland deze hoofdprijs gaat binnenhalen. Volgens bronnen lijkt het verstandiger in te zetten op een zware economische portefeuille. Premier Mark Rutte ontkende zaterdag overigens formeel dat het kabinet in Brussel heeft ,,gelobbyd'' om Timmermans op de stoel van Ashton te krijgen.

De nieuwe Europese Commissie wordt benoemd na de verkiezingen van het Europees Parlement in mei 2014. Elk van de 28 EU-landen mag een kandidaat voordragen. In Nederland wordt dat zeer waarschijnlijk een PvdA’er. Deze partij is ‘aan de beurt’, want ze heeft sinds begin jaren 80 geen eurocommissaris meer geleverd. Sindsdien werd Nederland in Brussel steeds vertegenwoordigd door CDA’ers of VVD’ers. De huidige Nederlandse eurocommissaris is Neelie Kroes (VVD).

Overigens heeft Timmermans er onlangs voor gepleit de Europese Commissie flink te verkleinen, omdat veel eurocommissarissen nu te weinig om handen hebben. Dat zou betekenen dat niet elk land iedere keer een eurocommissaris krijgt.

Timmermans brengt voor een hoge Europese post een aantal sterke punten mee. De gewezen staatssecretaris van Europese Zaken kent het Brusselse circuit als zijn broekzak. Bovendien spreekt hij vloeiend Frans, Engels, Duits, Russisch en nog het een en ander.

Dat hij zijn kandidatuur ontkent, zegt op zich ook niet zo veel. Wie openlijk naar een belangrijke positie hengelt, vist meestal achter het net.

Ook andere hooggeplaatste PvdA'ers worden genoemd als mogelijke eurocommissaris, zoals de ex-partijleiders Wouter Bos en Ad Melkert en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Delen

Terug naar boven