r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Commissie blij met goedkeuring programma Creatief Europa door Parlement

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op dinsdag 19 november 2013.
De Commissie is verheugd over de goedkeuring van het programma Creatief Europa door het Europees Parlement
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Europese Commissie

Persbericht

Brussel/Straatsburg, 19 november 2013

De Commissie is verheugd over de goedkeuring van het programma Creatief Europa door het Europees Parlement

Dankzij het nieuwe programma Creatief Europa van de Europese Commissie, dat vandaag door het Europees Parlement is goedgekeurd, zal meer steun kunnen worden verleend aan cultuur, film, televisie, muziek, literatuur, uitvoerende kunsten en cultureel erfgoed in Europa. Met een budget van 1,46 miljard euro 1 voor de volgende zeven jaar - d.w.z. een verhoging met 9% vergeleken met de huidige programma's - zal Creatief Europa een belangrijke stimulans geven aan de culturele en creatieve sector, een belangrijke bron van werkgelegenheid en groei. Het programma biedt financiële steun voor minstens 250 000 kunstenaars en vaklui uit de cultuursector, 2000 bioscopen, 800 films en 4500 boekvertalingen. Het voorziet ook in een nieuwe financiële garantiefaciliteit, waardoor kleine ondernemingen uit de culturele en creatieve sector toegang krijgen tot 750 miljoen euro aan bankleningen.

Volgens Androulla Vassiliou, Europees commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken, " is Creatief Europa groot nieuws voor de Europese filmindustrie, voor de culturele en creatieve sector en voor het grote publiek. Dankzij het programma kan onze dynamische culturele sector nieuwe banen creëren en een grotere bijdrage leveren aan de economie van de EU. Creatief Europa biedt duizenden getalenteerde kunstenaars de kans een nieuw publiek in Europa en elders te bereiken en het draagt ook bij aan de culturele en taalkundige verscheidenheid. Onze garantiefaciliteit voorziet niet alleen in aanzienlijke subsidies, maar geeft honderden kleine bedrijven ook gemakkelijker toegang tot financiële middelen."

Creati ef Europa bouwt voort op de ervaringen en het succes van de programma's Cultuur en Media, die de culturele en audiovisuele sector ruim 20 jaar lang hebben ondersteund. Het nieuwe programma omvat een subprogramma Cultuur voor steun aan onder meer uitvoerende en visuele kunsten en cultureel erfgoed en een subprogramma Media voor steun aan de film en de audiovisuele sector. Via een nieuw sectoroverschrijdend programma-onderdeel zal steun worden verleend aan beleidssamenwerking, transversale maatregelen en de vanaf 2016 operationele nieuwe financiële garantiefaciliteit.

Creatief Europ a zal ook steun verlenen aan de Culturele hoofdsteden van Europa , het Europees erfgoedlabel , de Europese dagen van het cultureel erfgoed en vijf Europese prijzen (de EU-prijs voor cultureel erfgoed/Europa Nostra-prijzen, de EU-prijs voor hedendaagse architectuur, de EU-prijs voor literatuur, de European Border Breakers Awards en de EU-Mediaprijs).

Minstens 56% van het budget van het programma is bestemd voor het subprogramma Media en minstens 31% voor het subprogramma Cultuur, wat ruwweg overeenkomt met de huidige verdeling van de middelen. Maximum 13% van het budget is bestemd voor het sectoroverschrijdend onderdeel, dat in alle deelnemende landen onder meer steun verleend aan " Creative Europe Desks", die advies aan potentiële begunstigden verlenen. Ongeveer 60 miljoen euro is bestemd voor beleidssamenwerking en het bevorderen van nieuwe bedrijfsmodellen en innovatieve methoden om een publiek op te bouwen.

Creati ef Europa: wie profiteert ervan?

Creatief Europa:

  • ondersteunt 2 50 000 kunstenaars en vaklui uit de cultuursector, zodat ze een nieuw publiek buiten hun thuisland kunnen bereiken;
  • verleent distributiesteun aan meer dan 800 Europese films, zodat ze in heel Europa en wereldwijd kunnen worden bekeken;
  • verleent financiële steun aan minstens 2000 bioscopen op voorwaar de dat ze minstens 50% Europese films vertonen;
  • verleent steun voor de vertaling van ruim 4500 boeken, zodat de auteurs op nieuwe markten kunnen doorbreken en lezers de boeken in hun moedertaal kunnen lezen;
  • verleent opleidingssteun aan duizenden organisaties en vaklui uit de culturele en audiovisuele sector, zodat ze nieuwe vaardigheden kunnen opdoen en internationaal efficiënter kunnen functioneren.

De Europese culturele en creatieve sector is goed voor 4,5% van h et bbp van de EU en voor ruim acht miljoen banen. Dankzij Creatief Europa kan de sector nog meer bijdragen aan de Europese economie door gebruik te maken van de mogelijkheden die de globalisering en de digitale revolutie bieden. Het programma biedt ook een oplossing voor een aantal problemen (bijvoorbeeld de fragmentatie van de markt en de moeilijke toegang tot financiële middelen) en bevordert een betere beleidsvorming door de uitwisseling van knowhow en ervaringen te vergemakkelijken.

Volgende stappen

Het programma Creatief Europa wordt een van de volgende weken door de Raa d (de 28 lidstaten) goedgekeurd en treedt in januari 2014 in werking.

Nadere informatie

MEMO/13/1009

Europe se Commissie: Creatief Europa

Creatief Europa op Facebook

Discussieer mee op Twitter #CreativeEurope

website van Androulla Vassiliou

Volg Androulla Vassiliou op Twitter @VassiliouEU

1 :

1,46 miljard euro rekening houdend met de geraamde inflatie, d.w.z. het equivalent van 1,3 miljard euro in "vaste" prijzen voor 2011.


Delen

Terug naar boven