r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Uitstoot broeikasgassen gelijk gebleven ondanks economische krimp

woensdag 13 november 2013, 10:11

DEN HAAG (PDC) - De uitstoot van broeikasgassen als koolstofdioxide, methaan en stikstofoxide in Nederland is in 2012 nauwelijks veranderd ten opzichte van 2011. Omdat de economie dat jaar kromp met 1,2 procent, betekent dat een toename van de emissie-intensiteit. In 2011 was nog sprake van een daling. Dit blijkt uit het rapport 'Green growth in the Netherlands 2012' van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS presenteert in dit rapport een samenhangend overzicht op basis van 33 indicatoren van 'groene groei'. Sinds het begin van deze eeuw hebben 18 van deze indicatoren zich in positieve richting ontwikkeld en ging het met 7 de verkeerde kant uit.

Het energieverbruik in 2012 nam met 2 procent toe door een toegenomen vraag uit de chemische industrie en de relatief koude winter. Nederland kent een relatief hoog belastingtarief op energie, terwijl de inkomsten uit milieubelastingen op het laagste punt staan sinds 2008. Dat laatste hangt samen met dalende inkomsten uit belastingen op personenauto's en motorrijwielen, omdat auto's steeds zuiniger worden.

Bron: CBS-rapport 'Green growth in the Netherlands 2012' (pdf)

Terug naar boven