r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Spanje en Ierland naderen einde EU-hulp'

donderdag 7 november 2013, 15:53
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - Spanje en Ierland naderen het einde van het programma waarin ze tijdens de financiële crisis van de afgelopen jaren hulp kregen van andere Europese landen. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat donderdag in een Kamerdebat.

In Spanje is nog sprake van een versnelde doorlichting van de stand van zaken binnen de banken. De verwachting is dat dat niet tot grote problemen leidt en dat Spanje het bankenprogramma kan beëindigen, aldus Dijsselbloem. Het noodgeld dat voor Spanje beschikbaar was, maar niet nodig is gebleken, gaat dan terug naar het Europese noodfonds.

Over Griekenland, het land dat de afgelopen jaren verreweg de meeste Europese hulp kreeg, zei Dijsselbloem dat de privatisering in het land ,,een blijvend zorgenkind'' is. De ambities bleken al snel irreëel te zijn en zijn drastisch naar beneden bijgesteld, maar ook de nieuwe ambities worden niet gehaald. Niet veel beleggers durven al veel geld te investeren in Griekenland, aldus de minister.

Als onderdeel van de Europese miljardenhulp aan Griekenland werd afgesproken dat de Griekse overheid staatsbedrijven en bijvoorbeeld havens zou proberen te privatiseren om zo het begrotingstekort terug te dringen

(c) ANP 2013, alle rechten voorbehouden

Delen

Terug naar boven