r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Omtzigt (CDA) Europees rapporteur afluisteren

woensdag 6 november 2013, 14:48

PARIJS (ANP) - CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wordt rapporteur 'afluisteren en klokkenluiders' voor de Raad van Europa. De raad heeft hem woensdag in die functie benoemd voor twee rapporten over het afluisteren van Europese burgers en over de internationale bescherming van klokkenluiders.

Volgens Omtzigt is op dit moment niet duidelijk wat de juiste standaarden dienen te zijn bij afluisteren. ,,Het zal immers noodzakelijk blijven voor staten om bijvoorbeeld bij het bestrijden van terrorisme af te luisteren. Maar dat betekent niet dat hele landen afgeluisterd kunnen worden. Die data zijn namelijk ook zeer bruikbaar voor economische en politieke spionage en zelfs voor het afpersen en onder druk zetten van gesprekspartners.''

Omtzigt stelt dat op het eerste gezicht de controle op afluisteren, onder meer van Europese regeringsleiders, in een aantal gevallen fors tekort is geschoten. Hij gaat onderzoeken hoe goede controle wel mogelijk is en ook op welke manier klokkenluiders beschermd kunnen worden.

De Raad van Europa is in 1949 opgericht met als doel de democratie en de mensenrechten in Europa te bevorderen. Er zijn 47 landen lid, waaronder Rusland. Landen als de Verenigde Staten, Israël en Japan hebben de status van waarnemer.

(c) ANP 2013, alle rechten voorbehouden

Terug naar boven