r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Meer passagiers voor Europese luchtvaart

dinsdag 5 november 2013, 11:59
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Europese luchtvaartmaatschappijen hebben in het derde kwartaal 3,2 procent meer passagiers vervoerd dan een jaar eerder. De verschillen binnen de regio blijven echter groot, met een aanhoudende daling bij het passagiersvervoer in Zuid-Europa en groei in het noorden en oosten. Dat maakte brancheorganisatie ACI dinsdag bekend.

EU-landen vervoerden 1,8 procent meer passagiers dan een jaar eerder, terwijl landen buiten de EU een groei van 8,8 procent realiseerden. In Zuid-Europa kende Cyprus (min 3 procent) de sterkste daling, gevolgd door Spanje (min 2,3 procent), Griekenland (min 2 procent) en Italië (min 1,3 procent). Rusland en Turkije hadden een stevig aandeel in de groei van niet-EU-landen met plussen van respectievelijk 10,4 en 11,7 procent.

In Nederland steeg het passagiersvervoer met 3,9 procent.

Het Europese vrachtvervoer nam ook toe, maar in veel minder sterke mate. ACI meldde over het derde kwartaal een groei van 0,9 procent bij een 0,3 procent hogere capaciteit. Met die plus ligt het vrachtvolume volgens ACI nog altijd onder het niveau van 2010.

Het Europees bureau voor de statistiek Eurostat kwam met cijfers over het Europese passagiersvervoer in 2012. In dat jaar was sprake van een toename van 0,7 procent ten opzichte van 2011. In totaal werden in de 27 EU-landen 827 miljoen passagiers vervoerd. Schiphol was de op drie na drukste luchthaven met 51 miljoen passagiers, een stijging van 2,6 procent op jaarbasis. Londen Heathrow was met 70 miljoen passagiers de drukste luchthaven, gevolgd door Parijs Charles de Gaulle (61 miljoen) en Frankfurt (57 miljoen).

(c) ANP 2013, alle rechten voorbehouden

Delen

Terug naar boven